Obama bo imel še veliko dela s prepričevanjem strankarskih kolegov in nasprotnikov. Foto: EPA
Obama bo imel še veliko dela s prepričevanjem strankarskih kolegov in nasprotnikov. Foto: EPA

Republikansko stran je najbolj zmotil predlog novih davčnih prilivov, medtem ko očitki demokratov letijo predvsem na predlog upočasnitve rasti zveznih pokojnin in druge socialne porabe.

Med predstavitvijo predloga v Beli hiši je Obama zagotovil, da gre za odgovorno in uravnoteženo pot v smeri zmanjšanja primanjkljaja in ustvarjanja delovnih mest.

Proračunsko leto 2014 se začenja že s 1. oktobrom letos, po predlogu Obame pa bi bil proračun vreden skoraj 3.800 milijard dolarjev in bi prvič po letu 2008 znižal primanjkljaj pod mejo 1.000 milijard dolarjev. Bilo naj bi ga 744 milijard, kar je 4,4 odstotka BDP-ja.

Uničenje socialne pravičnosti?
Čeprav Obama svojemu predlogu pravi kompromis, pa nanj ni pripravljena nobena stran.

Po besedah republikanskega predsednika proračunskega odbora v predstavniškem domu Pazla Ryana iz Wisconsina so že pred predstavitvijo povedali, da je predlog za njih nesprejemljiv, saj so republikanci že sprejeli vse kompromise, ki so jih bili pripravljeni sprejeti.

Na nove davčne prilive so morda pripravljeni privoliti le v okviru pogajanj o celoviti reformi davčne zakonodaje v ZDA.

Obamov predlog predvideva znižanje proračunskega primanjkljaja v prihodnjih desetih letih še za dodatnih 1.800 milijard. S tem, kar so sprejeli doslej, bi se primanjkljaj potem v desetletju znižal za skupaj 4.300 milijard.

Republikanski predlog predvideva znižanje za 4.600 milijard dolarjev, kar bi dosegli le z manjšo porabo oziroma, kot temu pravijo demokrati, s popolnim uničenjem socialne pravičnosti v ZDA.

Znižali oziroma privatizirali bi pokojnine, odpravili zdravstveno reformo in izmaličili cel kup druge porabe, razen vojaške.