Umor Politkovske je po mnenju poznavalcev povezan z njenim delom. Foto: EPA
Umor Politkovske je po mnenju poznavalcev povezan z njenim delom. Foto: EPA

Preiskovalci so zapisali, da je bil Mahmudov "neposredni izvršilec umora", za njim pa so že izdali mednarodni zaporni nalog.

Politkovsko, novinarko z izjemno kritičnim odnosom do Kremlja, so ubili oktobra leta 2006 v stanovanjskem bloku v Moskvi. Poznavalci so prepričani, da je bil umor povezan z njenim delom, saj je napisala na desetine člankov, kjer je podrobno opisala zlorabe ruskih vojakov v bojih s Čečeni.

Obtoženih devet oseb
Zaradi umora Politkovske so ruski preiskovalci obtožili in pridržali devet ljudi. Dva osumljenca, Magomeda Dimelkanova in Dmitrija Gračjova, so preiskovalci izpustili, saj sta predložila vse potrebne dokaze, iz katerih je bilo jasno razvidno, da nista pritisnila na sprožilec.

Nekdanji kolegi Politkovske z dnevnika Nova Gazeta, ki so se lotili vzporedne preiskave umora, so obtožili ruske oblasti, da so spodkopali preiskavo, saj so nekatere podrobnosti objavili v javnosti, še preden je primer sploh prišel pred sodišče. S tem so še okrepili domneve, da je za smrt Politkovske odgovoren Kremelj.

Je umor naročil Berezovski?
Ruske oblasti so namreč sporočile, da so prepričane, da je umor Politkovske naročil nekdo, ki ne živi v Rusiji in si želi diskreditirati Kremelj. S tem so namigovali, da bi lahko umor naročil Boris Berezovski, oster kritik tedanjega predsednika Vladimirja Putina, ki živi v Veliki Britaniji.

Berezovski je seveda zanikal kakršno koli vpletenost v umor priznane novinarke in tudi njeni kolegi iz Nove Gazete so prepričani, da se naročnik umora skriva nekje v Rusiji.

B. T.