Pridržana kosovska policista so pridržali za 48 ur. Foto: Reuters
Pridržana kosovska policista so pridržali za 48 ur. Foto: Reuters

Aretirana kosovska policista sta imela pri sebi dve avtomatski puški, dve pištoli in posebno policijsko opremo za merjenje dolžine, poroča srbski Blic.
Akcijo srbske policije v rajonu Merdare je potrdil srbski minister za notranje zadeve. Ivica Dačić povedal, da sta bila aretirana Šukre Binaku in Sami Bećiri. To je razkril po srečanju z družinami srbskih policistov iz Kosovskega Pomoravlja - te so po odločitvi kosovskega vrhovnega sodišča izpustili iz pripora v Prištini in Gnjilanu, kjer so bili od 25. februarja, ko so bili aretirano zaradi suma ustavne ureditve Kosova.
Dačić je poudaril, da je vstop kosovskih policistov drastična kršitev Vojaško-tehničnega sporazuma, podpisanega leta 1999 v Kumanovu. "Kaj sta iskala na ozemlju osrednje Srbije in v skladu s katerim sporazumom," je dejal minister in dodal, da Srbija česa takega ne bo tolerirala.
Srbski notranji minister je Unmik, Kfor in Eulex pozval, naj povedo svoje stališče do incidenta. Poudaril je, da bo vsakemu, ki bi na tak način kršil Vojaško-tehnični sporazum iz Kumanova, odvzeta prostost. "Tako se ne more ravnati s Srbijo, to je prešlo vsako mero," je še dodal.
"Policija je med rednim obhodom administrativnega prehoda ujela dve osebi albanske narodnosti. V skladu s sporazumom se lahko v rajonu administrativne meje z avtonomno pokrajino Kosovo in Metohija lahko gibljejo le enote Kforja, vojske Srbije in srbskega ministrstva za notranje zadeve," je za B92 povedal komandant policije Bratislav Dikić.

Aretirana kosovska policista sta imela pri sebi dve avtomatski puški, dve pištoli in posebno policijsko opremo za merjenje dolžine, poroča srbski Blic.

Akcijo srbske policije na območju Merdare je potrdil srbski minister za notranje zadeve. Ivica Dačić je povedal, da sta bila aretirana Šukre Binaku in Sami Bećiri. To je razkril po srečanju z družinami petih srbskih policistov iz Kosovskega Pomoravlja - te so po odločitvi kosovskega vrhovnega sodišča izpustili iz pripora v Prištini in Gnjilanu, kjer so bili od 25. februarja, ko so bili aretirani zaradi suma ustavne ureditve Kosova.

Srbija česa podobnega ne bo tolerirala
Dačić je poudaril, da je vstop kosovskih policistov drastična kršitev vojaško-tehničnega sporazuma, podpisanega leta 1999 v Kumanovu. "Kaj sta iskala na ozemlju osrednje Srbije in v skladu s katerim sporazumom," je dejal minister in dodal, da Srbija česa takega ne bo tolerirala.

Srbski notranji minister je Unmik, Kfor in Eulex pozval, naj povedo svoje stališče do incidenta. Poudaril je, da bo vsakemu, ki bi na tak način kršil vojaško-tehnični sporazum iz Kumanova, odvzeta prostost. "Tako se ne more ravnati s Srbijo, to je prešlo vsako mero," je še dodal.

"Policija je med rednim obhodom administrativnega prehoda ujela dve osebi albanske narodnosti. V skladu s sporazumom se lahko na območju administrativne meje z avtonomno pokrajino Kosovo in Metohija gibljejo le enote Kforja, vojske Srbije in srbskega ministrstva za notranje zadeve," je za B92 povedal komandant policije Bratislav Dikić.