Armenska policija je zaradi napada na policijsko postajo zaslišala več deset političnih aktivistov. Foto: EPA
Armenska policija je zaradi napada na policijsko postajo zaslišala več deset političnih aktivistov. Foto: EPA

V poslopju naj bi zadrževali še štiri talce, med njimi namestnika vodje armenske policije Vardana Jegiazarjana in namestnika vodje erevanske policije Valerija Osipjana. Izpustili so voznika reševalnega vozila in patruljnega policista.

Armenska policija je medtem zaradi napada zaslišala več deset političnih aktivistov, ki naj bi bili povezani z opozicijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Teroristi, ki so zagrešili več zločinov in posedujejo veliko orožja, so neposredna grožnja ne le za talce, temveč tudi za javnost," je dogajanje v sporočilu za javnost komentirala armenska služba za državno varnost. Dodala je, da si varnostne službe na vse načine prizadevajo doseči mirno rešitev nastalih razmer.

Kot poročajo armenski mediji, je skupina okoli 20 privržencev zaprtega opozicijskega politika Žirairja Sefiljana v nedeljo ob vdoru v policijsko postajo v nedeljo zjutraj ubila policista. Napadalci so zahtevali, kot so sporočili, odstop predsednika Serža Serkisjana in izpustitev političnih zapornikov, med njimi tudi Sefiljana, ki so ga oblasti skupaj s še šestimi podporniki aretirale prejšnji mesec, ker naj bi nezakonito posedoval strelno orožje.

Sefiljan kritičen do odnosa vlade do konflikta z Azerbajdžanom
Sefiljan, vodja manjše opozicijske skupine Nova fronta javne rešitve, si med drugim prizadeva tudi za ostrejšo držo do Azerbajdžana, s katerim je Armenija že desetletja v sporu zaradi Gorskega Karabaha.

Oblasti so Sefiljana že obtoževale priprav zarote za strmoglavljenje vlade in ga zaradi pozivov k temu leta 2006 aretirale ter ga zaprle za 18 mesecev. Spet je bil aretiran lani, a so ga hitro izpustili.

Predsednik Armenije je od leta 2008 Serž Sarkisjan, nekdanji vojaški častnik. Volitvam pred osmimi leti, na katerih je zmagal, so sledili krvavi spopadi med policijo in podporniki poraženega opozicijskega kandidata, v katerih je v 2,9-milijonski državi umrlo deset ljudi.