"Ratko Mladić ni pošast, bil je vojak, ki je branil pred pošastjo, ta pošast pa je bil islamski vojni stroj," je na haaškem sodišču dejal Mladićev zastopnik Branko Lukić. Foto: Reuters
Ratko Mladić
Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja 2011 v Srbiji na domu njegovega sorodnika. Foto: Reuters

Obramba je sodnikom Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu še dejala, da Mladić ni pošast. "Ratko Mladić ni pošast, bil je vojak, ki je branil pred pošastjo, ta pošast pa je bil islamski vojni stroj," je na sodišču dejal Mladićev zastopnik Branko Lukić, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obramba je danes začela z zaključnim tridnevnim zagovorom svojega klienta. Tožilstvo 73-letnega Mladića obtožuje, da je bil ključen akter genocida v Srebrenici, saj je kot poveljnik vojske bosanskih Srbov vodil napad na to bošnjaško enklavo, kjer so julija 1995 pobili več kot 8.000 Bošnjakov, in skupnega zločinskega dejanja s ciljem nasilnega oblikovanja srbske države v BiH-u.

Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov med vojno v BiH-u, med katero je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

"Napočil je čas, da general Mladić odgovarja za zločine, ki jih je storil proti vsaki svoji žrtvi in skupnostim, ki jih je uničil," je v sredo poudaril tožilec Alan Tieger. Tožilstvo za Mladića predlaga kazen dosmrtnega zapora.

Obramba: Mladić je ukazal, da se zavarujejo muslimani
Obramba pa je danes zagovarjala, da je Mladić nedolžen človek, ki naj bi spodbujal premirje in ukazal, naj se zavarujejo muslimani. "Ratko Mladić je obtožen, vendar pred vami stoji nedolžen," je dejal Lukić. Tožilstvo je po njegovih besedah skušalo "napihniti generala Mladića do nadčloveških razsežnosti in sposobnosti, kot da je vseveden in vsemogočen".

Lukić je dejal, da je sodeč po izjavi tožilstva vsak vojak kriv, in pozval, naj tudi sodnik uvidi, da tožilstvu ni uspelo dokazati Mladićeve krivde. "Za tožilstvo je kriv samo zato, ker je Srb in je skušal braniti svojo državo, sprva Jugoslavijo, nato Republiko Srbsko, pred napadi in vojno, ki so jo začeli in spodbujali drugi, ne Srbi."

S tem se je strinjal tudi drugi Mladićev zastopnik Dragan Ivatić, ki je dejal, da ima tožilstvo premalo dokazov in da je njihov primer šibek in predrzen. "Opravil je svoje delo s tem, da je obranil svoje ljudi in državo ter se ni skušal vmešati v politiko," je povedal Ivatić.

Obtožen tudi obleganja Sarajeva
Ob genocidu v Srebrenici leta 1995 je Mladić po osebni in poveljniški odgovornosti obtožen tudi obleganja Sarajeva od maja 1992 do avgusta 1995, v katerem je umrlo več kot 10.000 civilistov, od tega 1.500 otrok. Obtožen pa je tudi zajetja pripadnikov modrih čelad.

Tožilstvo je s sklepno besedo zaključilo v sredo. 15. decembra bosta tožilstvo in obramba odgovorila še na nasprotno stran. Tožilstvo je dokazni postopek na sojenju, ki se je začelo maja 2012, končalo februarja 2014, obramba pa ga je izvedla med majem in avgustom letos. Sodbo je pričakovati konec prihodnjega leta.