Iraška vlada je podjetju Blackwater po incidentu, ki ga je označila za pomor, preklicala licenco. Foto: Reuters
Iraška vlada je podjetju Blackwater po incidentu, ki ga je označila za pomor, preklicala licenco. Foto: Reuters

Varnostniki podjetja Blackwater so septembra 2007, ko so v skladu s pogodbo z ameriškim zunanjim ministrstvom spremljali konvoj ameriških diplomatov po Bagdadu, med prometnim zamaškom začeli streljati in ubili 17 iraških civilistov. Incident je ujezil iraško vlado, v Washingtonu pa se je razvnela debata o uporabi zasebnih podjetij za varovanje v Iraku. Vprašanje o tem, kje in kdo lahko sodi vpletenim varnostnikom, (javno) še ni rešeno. Bagdad je zahteval, da varnostnikom sodijo v Iraku. Predstavnik iraške vlade je sporočil, da je Blackwater zagrešil zločin in da si iraška vlada pridržuje pravico, da sodno preganja podjetje. Dodal je, da civilni pogodbeniki od konca letošnjega leta, ko bo mandat ZN-a ameriškim silam v Iraku zamenjal dvostranski dogovor, o katerem se pogajata Bagdad in Washington, ne bodo imeli več imunitete pred iraškim zakonom.

Je šlo za samoobramo?
Varnostniki družbe za varovanje s sedežem v Severni Karolini trdijo, da so začeli streljati v samoobrambi, iraška preiskava pa je pokazala, da jih nihče ni izzval.

Več naj bi bilo znanega oktobra
Washington Post je poročal, da tožilstvo še proučuje dokaze, ki jih je zvezni preiskovalni urad FBI zbrali med desetmesečno preiskavo. V pismih, ki jih je tožilstvo poslalo šestim varnostnikom, jim ponujajo možnost, da spodbijajo dokaze in predstavijo svoje videnje incidenta. Takšna pisma tožilstvo po navadi pošlje preden vloži obtožnice. Končne odločitve o vložitvi obtožnic, naj ne bi sprejeli pred oktobrom.

Neimenovani viri so Washington Postu zaupali, da bodo morebitne obtožnice proti zaposlenim v podjetju Blackwater vložili v skladu z zakonom o vojaški ekstrateritorialni jurisdikciji. Ta zakon so v preteklosti uporabljali za sojenje civilnim pogodbenikom za zločine zagrešene med spremljanjem ameriških oboroženih sil, nekateri strokovnjaki pa dvomijo, da ga lahko uporabijo za sojenje pogodbenikom zunanjega ministrstva, ki so delovali ločeno od vojske.

T. V.