Kitajski in ruski predsednik sta budno spremljala vojaško vajo. Foto: Reuters
Kitajski in ruski predsednik sta budno spremljala vojaško vajo. Foto: Reuters
Rusija bo imela bombnike

"Točno ob polnoči so sočasno vzletela letala iz sedmih vojaških oporišč. Od zdaj naprej bodo ti preleti spet postali stalna ruska praksa."

Po Putinovih besedah je Moskva to odločitev sprejela kot odgovor na varnostne grožnje drugih vojaških sil, s čimer je imel v mislih predvsem ZDA.

"Leta 1992 smo enostransko prekinili stalne lete strateškega letalstva na oddaljenih območjih vojaškega delovanja. Na žalost našemu zgledu niso sledile druge države," je dejal Putin v Čebarkulu na Uralu, kjer potekajo skupne vojaške vaje držav članic Šanghajske organizacije (SCO).

Washington: gre za staro šaro, povlečeno iz naftalina
V Washingtonu so rusko odločitev označili kot "zanimivo". "Če so mnenja, da je pametno ta stara letala spet potegniti iz naftalina, potem naj to storijo," je bil kratek tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Sean McCormack, predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe pa je menil, da ta odločitev za ZDA ne predstavlja večje nevarnosti.

Rusko razkazovanje mišic
Rusko strateško letalstvo je pred dnevi sporočilo, da so začeli vaje nad severnim tečajem, njihovi bombniki pa so se poleg tega na nekaj sto kilometrov približali ameriški bazi na tihomorskem otoku Guam.

Rusija bo imela bombnike