Srbska vlada je prejela šest ponudb za prodajo Telekoma Srbija. Foto: EPA
Srbska vlada je prejela šest ponudb za prodajo Telekoma Srbija. Foto: EPA
Srbija ne bo prodala Telekoma

Kot je dejal, so dobili šest zavezujočih ponudb, a nobena ni bila dovolj visoka. Odločitev srbske vlade je soglasna, poroča portal B92.

Vučić je na novinarski konferenci pojasnil, da so od ponudnikov pričakovali ceno, za katero so se dogovorili s predstavniki sindikatov. "Nismo se strinjali okoli privatizacije - mi smo bili za, sindikati pa proti," je dejal.

Največji lastnik nacionalnega telekomunikacijskega operaterja Telekoma Srbija je srbska država, ki ima v lasti 58,11 odstotka družbe. Petina delnic je v lasti družbe, 14,95 odstotka je v lasti državljanov, 6,94 odstotka pa imajo zdajšnji in nekdanji zaposleni Telekoma Srbija.

Kot je znano, je ponudbo oddalo šest ponudnikov, po poročanju medijev naj bi bil med njimi tudi ameriški investicijski sklad Apollo, ki naj bi ponudbo oddal skupaj s Telekomom Slovenije in Evropsko banko za obnovo, kitajski China Telecom in še en ameriški investicijski sklad Colbeck Capital. Pred štirimi leti je bila vrednost Telekoma Srbija ocenjena na 2,2 milijarde evrov, tedanja vlada pa je za paket 51 odstotkov delnic družbe pričakovala najmanj 1,4 milijarde evrov kupnine.

Najboljši ponudnik ameriški sklad Apollo
RTV-jeva dopisnica Marta Razboršek je za MMC pojasnila, da odločitev srbske vlade "niti ni presenetljiva, saj so toliko odlagali z njo, da je bilo pričakovati, da bo negativna ... Na moje vprašanje, ali lahko zdaj razkrije (Vučić, op. p.), kdo je bil najboljši ponudnik in kakšna je bila ponujena cena, je odgovoril, da ne more, saj za zdaj to ostaja poslovna skrivnost. Še enkrat je dejal le, da je bila sprejemljiva ponudba ameriškega investicijskega sklada. Srbski in tudi tuji mediji so skorajda prepričani, da je bil to investicijski sklad Apollo, s katerim je ponudbo skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj dal Telekom Slovenije."

Srbski premier je po besedah Marte Razboršek na novinarski konferenci ponudnika zelo pohvalil in dejal, da si želi z njim sodeloval še vnaprej, "in sicer v kakšni drugi obliki – recimo kot z manjšinskim lastnikom. Kolikšen je ponujeni znesek, ni znano. Znano je samo to, da je višji od 1,1 milijarde evrov, kolikor je za Telekom Srbija pred štirimi leti kot edini ponudnik ponudil avstrijski Telekom."

Uvedba profesionalnega menedžmenta
Telekom Srbija bodo morali zdaj reorganizirati, da bi lahko zmagoval na trgu, je dejal Vučić in pojasnil, da to pomeni uvedbo profesionalnega menedžmenta. Pričakuje, da bo operater v prihodnjih štirih letih izboljšal poslovanje in da bo vreden več kot danes.

Srbija ne bo prodala Telekoma