Status Kosova je za Srbijo še vedno izredno sporna stvar. Foto: Reuters
Status Kosova je za Srbijo še vedno izredno sporna stvar. Foto: Reuters
Srbska pravoslavna cerkev na Kosovu. Foto: EPA

naj bi omenjeno predlagal na petkovem sestanku v svojem predlogu v šestih točkah, kar pa so visoki predstavniki Prištine, med njimi predsednik Fatmir Sejdiu in premier Hashim Thaci, zavrnili in svoje nestrinjanje pokazali tudi s tem, da so odšli s sestanka.

Ban Ki Moona o preoblikovanju misije ZN-a na Kosovu (Unmik) in vzpostavitvi misije EU Eulex.

Beograd naj bi privolil v namestitev Eulexa na severu Kosova pod pogojem, da se tam ne izvaja kosovska ustava. Ban pa naj bi predlagal, da se na severu Kosova ne izvajajo določila ustave, ki zadevajo carino in policijo.

Policija neodvisna od kosovskega poveljstva
Ladley naj bi predlagal, da bi carina na severu Kosova, na meji s Srbijo, delovala ločeno od kosovskega carinskega sistema, tako da bi sredstva, pridobljena s carino, šla v proračune srbskih občin na tem območju. Predlagal naj bi tudi, da bi policija na severu Kosova delovala pod posebnim poveljstvom, neodvisno od kosovskega. To je blizu srbskemu predlogu o oblikovanju etnične policije na severu Kosova.

Časopis Ekspres pa je poročal, da so predstavniki kosovske vlade potrdili, da so se v petek sestali z Ladleyjem, zanikali pa so, da bi jim Ladley izročil kakšen predlog.

K. S.