Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 14 glasov Ocenite to novico!
Tal Afar
Iraške oblasti sporočajo, da bo po Mosulu tudi Tal Afar kmalu osvobojen. Foto: Reuters
Tal Afar
V mestu je po ocenah do 1.000 borcev IS-ja. Foto: Reuters

Dodaj v

Ofenziva na Tal Afar: Iraške sile zavzele staro mestno jedro

Ozemlje pod nadzorom IS-ja v Iraku se krči
26. avgust 2017 ob 17:58
Tal Afar - MMC RTV SLO, STA

Iraške sile so sedmi dan ofenzive za prevzem nadzora nad mestom Tal Afar zavzele staro mestno jedro. Tal Afar je ena izmed zadnjih pomembnih utrdb t. i. Islamske države (IS) v Iraku.

Iz skupnega operacijskega centra so danes sporočili, da so v mestno jedro prodrli z juga in zahoda. Zavzeli so tudi trdnjavo, ki izhaja iz časov otomanskega cesarstva, in na njej izobesili iraško zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih iraškega zunanjega ministrstva je zdaj osvobojenih 70 odstotkov Tal Afarja.

Iraški zunanji minister Ibrahim Al Džafari je na novinarski konferenci dejal, da bodo kmalu razglasili osvoboditev tudi preostalih delov mesta. Po besedah francoske obrambne ministrice Florence Parly, ki je bila na konferenci skupaj s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom, so zdaj vsi napori usmerjeni v to mesto, zato ne dvomi o zmagi iraških sil s podporo koalicije mednarodnih sil.

Francoska obrambna ministrica in zunanji minister sta se srečala tudi z iraškim predsednikom Fuadom Masumom in premierjem Hajderjem Al Abadijem. Povedala sta, da bo Francija letos Iraku odobrila posojilo v vrednosti 430 milijonov evrov. Sredstva naj bi bila namenjena uresničevanju reform ter izboljšanju javnih uslug in delovanja državnih podjetij.


Najprej Mosul, nato Tal Afar

Pred Tal Afarjem so iraške sile po več mesecih spopadov prevzele nadzor nad Mosulom, drugim največjim iraškim mestom, ki je v roke IS-ja padlo leta 2014. Tal Afar je bil nekdaj pomembna šiitska enklava v pretežno sunitski provinci Ninive na cesti med Mosulom in Sirijo. Pred prihodom džihadistov je imelo mesto okoli 200.000 prebivalcev, koliko pa jih je tam ostalo, je po poročanju AFP-ja nemogoče oceniti.

Iraške oblasti ocenjujejo, da to mesto nadzoruje oziroma ga je nadzorovalo okoli 1.000 borcev IS-ja, ki naj bi prebivalce uporabljali za živi ščit, podobno kot je bilo tudi v bojih drugje.

Džihadisti so sicer izgubili že večino ozemlja zahodno in severno od Bagdada, ki so ga osvojili poleti leta 2014. V Iraku tako nadzirajo le še provinco Anbar.

Iraške sile se nameravajo po osvoboditvi Tal Afarja obrniti proti mestu Havija v provinci Kirkuk, okoli 300 kilometrov severno od Bagdada.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
help
# 26.08.2017 ob 18:05
Spet nit besede o Siriji. Pa to je res že komično. Pol leta nazaj o vsakem razbitem oknu v Alepu, sedaj ko se lomi vojna niti besedice. Kot bi poročanje o 2. s.v prenehal pri Stalingradu. Še naciji so poročali o svojih porazi, zahodni mediji pač ne.
vipmit
# 26.08.2017 ob 18:56
Vojna v Siriji je praktično končana in ISIS je poražen.
Bravo Asad!
mircek007
# 26.08.2017 ob 19:02
help.Ko je Alepo osvobodila SAA,so prebivalci bili zelo veseli.Ko je pa iraška vojska osvobodila Mosul,ni bilo nikogar ki bi lahko bil vesel.Veseli so bili samo iraški vojaki..
nightwing
# 26.08.2017 ob 19:35
Spet namerno ignoriranje velikih uspehov Sirijske vojske nad teroristi. Zahodni plačanci, ne bo vam uspelo skriti resnice!
Ori
# 26.08.2017 ob 19:24
Ali so Američani uspešno rešili svoje inštruktorje pred iraško ofenzivo?
mircek007
# 26.08.2017 ob 19:20
Iraške oblasti ocenjujejo, da to mesto nadzoruje oziroma ga je nadzorovalo okoli 1.000 borcev IS-ja, ki naj bi prebivalce uporabljali za živi ščit, podobno kot je bilo tudi v bojih drugje.
.......
A veste kako zgleda ameriška protiteroristična akcija in reševanje talcev v tujini?Zravnajo celo mesto z zemljo,da ziher vse skrajneže zadenejo.Ostalo je kolateralna škoda...
smallbudget
# 26.08.2017 ob 22:37
Spet nit besede o Siriji.

Najbrz sta direktor observatorija in zveglova na dopustu.
audiac
# 26.08.2017 ob 18:54
Del te džihadistične združbe počasi želi pobegniti domov v države iz katerih so prišli.En del pa se usmerja spet proti sirskemu Deir Ez Zoru.Tako džihadije spet dobiva na pukl sirska vojska in rusko letalstvo.Tam bi morale pomagati predvsem iraške šiitske paravojaške sile.Te so v bistvu sposobnejše od same iraške vojske.V Deiru in okolici zna biti kmalu še vroče.
Bivši uporabnik
# 26.08.2017 ob 20:06
Pa kaj se toliko sekirate, zaradi tega, ker prozahodni MMC ne poroča o uspehih SAA, Hezbolaha in Rusov v Siriji.... Hvala bogu je morje portalov in tudi bolj resnih medijev, kot je to MMC, kjer se lahko realno in dejansko da pozanimati glede Sirije in tudi mnogih drugih stvari, ki jih pač MMC, ne more, ne upa ali ne želi objavljati.... V času medmrežja je vsako tako enoznačno poročanje pač strel v lastno koleno.... Osebno spremljam stvari zelo nadrobno in široko že zelo dolo časa in tu mi MMC na žalost ne predstavlja resnega vira informacij.. No ja... Kakor koliže... Za osvobajhanje Tal Afarja vcse čestitke Iračanom..
multinet
# 26.08.2017 ob 19:29
Povedala sta, da bo Francija letos Iraku odobrila posojilo v vrednosti 430 milijonov evrov.

Zakaj to ni donacija? Obresti na obresti na obresti, potem z bombami prideš po 'svoje'.
mircek007
# 26.08.2017 ob 19:06
Pred prihodom džihadistov je imelo mesto okoli 200.000 prebivalcev, koliko pa jih je tam ostalo, je po poročanju AFP-ja nemogoče oceniti.
........
Predvidevam da ni nič civilistov,enako kot v Mosulu,glede na to da ni poročanja o civilnih žrtvah :P
unitrode
# 27.08.2017 ob 16:21
@noprou
Karmen čaka navodila iz ZDA...
noprou
# 26.08.2017 ob 23:28
Pogrešam Karmen Švegl, da nam posreduje najbolj točne podatke o stanju na terenu. Upam tudi, da si upa na ta teren, in da ji Asad ni preveč zameril minornega spodrsljaja ali dveh.
gremyus
# 26.08.2017 ob 20:05
Iraške sile, pomeni američani. So namreč popolnoma pod vplivom amerosov, tako da govoriti o nekih silah, drugih kot pa kavbojskih, v tistem delu konca, je buča.
unitrode
# 26.08.2017 ob 19:54
Pravzaprav se da to poročanje razumeti: mi smo na strani "zmernih upornikov", ki zgubljajo vojno v Siriji, o naših porazih pa se seveda ne poroča...Iraške sile se bodo še lep čas matrale z Tal Afarjem, medtem pa Sirska vojska osvobaja ogromen del centralne Sirije in del uporniške enklave ob libanonski meji. Glede francoske pomoči: koliko škode pa so naredile koalicijske sile v Iraku? Da jih ni sram.
mircek007
# 26.08.2017 ob 19:11
.Veseli so bili samo iraški vojaki..
.......
Pardon.Pozabil sem še na par komentatorjev..
GORA2
# 26.08.2017 ob 21:39
Po besedah francoske obrambne ministrice Florence Parly, ki je bila na konferenci skupaj s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom, so zdaj vsi napori usmerjeni v to mesto, zato ne dvomi o zmagi iraških sil s podporo koalicije mednarodnih sil.

Ahh spet bi si tako imenovana koalicija mednarodnih sil preko medijev rada lastile zasluge za osvoboditev Iraka ,čeprav so bile one najbolj odgovorne za porast džihadistov v Iraku in Siriji kar pa se zavedajo tudi Iračani ko je njihov podpredsednik Nouri Al-Maliki javno povedal,da je bila za Iraški obstoj za to zaslužna ravno Rusija ko je intervenirala v Siriji in s tem omogočila obstoj ne samo Sirije ampak tudi Iraka.
http://theduran.com/iraq-vice-president-says-iraqis-survival-was-ensured-by-russias-role-in-syria/

“I have said this before and I will repeat it again – if it were not for the Russian stance, the region would be fully destroyed, its map would be new and unusual … Without Russia’s approach to the Syrian issue which differs from the one of the United States, the Syrian regime would have fallen, terrorists would have intensified their actions thanks to this, the regional map would change and in the end it would lead to the fall of Baghdad”.
audiac
# 26.08.2017 ob 19:38
V Mosulu je bila velika večina prebivalcev sunitov in so bili z džihadistično oblastjo popolnoma zadovoljni.Nad iraško vojsko in seveda še manj nad šiitskimi paravojaškimi enotami niso bili navdušeni.
V Aleppu pa je bila v obroču v bistvu tudi večina sunitov,ampak mnogo zmernejših kot tistih v Mosulu.Orto sunitsko-vahabistična veja jim ne diši kaj preveč.Pošteno povedano jim je bilo tam večini kar vseeno,ali so pod džihadistično ali Asadovo oblastjo.Le obroča so se želeli rešiti.
Večina sirske vojske je itak zmernih sunitov,le poveljniški kader je bolj v alawitsko-šiitskih rokah.
Kazalo