USS Vandegrift na poti s Filipinov. Foto: EPA
USS Vandegrift na poti s Filipinov. Foto: EPA

Poveljnik Joseph R. Darlak je bil razrešen poveljstva USS Vandegrifta na Guamu potem, ko so med preiskavo ugotovili, da je bilo več mornarjev med septembrskim obiskom Vladivostoka pijanih in so se neprimerno obnašali.

"Častniki so pokazali slabo presojo, pri čemer so bili nekateri pijani in so razgrajali ter niso upoštevali uveljavljenih politik vedenja na ladji," je povedala predstavnica mornarice Tamsen Reese.
Ameriška mornarica je "zaradi osebnega vedenja in uživanja alkohola" odstavila tudi izvršnega častnika, vodjo operacij in glavnega tehnika.

Dodatne kazni?
Kot poroča The Navy Times, je bilo to prvo množično odpuščanje, ki je imelo za povod obisk kakega pristanišča, po marcu 2011. Darlaka in druge tri častnike so začasno premestili, še vedno pa razmišljajo o "kakih drugih administrativnih ukrepih", je dodala Reesova.
Vandegrift je iz San Diega izplula maja na sedemmesečno odpravo v zahodni del Tihega oceana, v Vladivostoku pa se je zasidrala 21. septembra.
Ameriški marinci so sicer v teh dneh na udaru zaradi dveh ločenih incidentov na južnem japonskem otoku Okinavi, kjer imajo ZDA nameščenih 26.000 vojakov. Oktobra naj bi dva marinca posilila neko Japonko, pred dnevi pa naj bi opit marinec udaril nekega japonskega fanta.