Fidesz je prepričljivo slavil tako v prvem kot drugem krogu volitev. Foto: EPA
Fidesz je prepričljivo slavil tako v prvem kot drugem krogu volitev. Foto: EPA

Opozicijska stranka Fidesz, ki jo vodi nekdanji premier Viktor Orban, je prepričljivo slavila že v prvem krogu 11. aprila, ko je zbrala 52,73 odstotka glasov, kar ji je že zagotovilo 206 poslanskih mest.

V drugem krogu volitev so Madžari odločali o preostalih poslanskih mandatih. Fidesz je skupaj zbral 264 sedežev v 386-članskem parlamentu, kažejo ocene inštituta Szonda Ipsos, šest več od 258 sedežev, potrebnih za dvetretjinsko večino. Desnosredinska stranka je večino, ki Orbanu daje prosto pot za spremembo ustave in načrtovane reforme, osvojila kot edina stranka na Madžarskem doslej.

Orban obljublja močnejšo Madžarsko
Orban, ki je bil premier že med leti 1998 in 2002, napoveduje gospodarsko rast, milijon novih delavnih mest, manjšo javno upravo in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja ter reformo volilnega sistema, zakon o medijih, spremembe na področju lokalne samiuprave in glede dvojnega državljanstva za Madžare, ki živijo v sosednjih državah.

Do sedaj vladajoči socialisti (MSZP) imajo skupaj 58 sedežev, skrajna desna stranka Jobbik 48 sedežev, zelena stranka pa 16.

Volilna udeležba je bila slaba. Do 17.30 je glas oddalo 41,89 volilnih upravičencev, kar je manj kot v prvem krogu.