Madžarska levousmerjena opozicija je v Budimpešti pripravila shod, ki se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Madžarska levousmerjena opozicija je v Budimpešti pripravila shod, ki se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Levousmerjena opozicija na Madžarskem je dan po tem, ko so se v Budimpešti zbrali podporniki premierja Viktorja Orbana, pripravila zborovanje, ki se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi.

Podporniki madžarske opozicije so pred operno hišo v Budimpešti protestirali proti politiki madžarske vlade in vladajoče stranke Fidesz - MPSZ. Ta namreč velja za favoritinjo na parlamentarnih volitvah 6. aprila.

Vodilni kandidat volilne zveze, ki jo je pred volitvami sklenilo pet strank, in vodja madžarskih socialistov Attila Mesterhazy je Orbana označil za "boljševiktorja", čigar oblast bo na aprilskih parlamentarnih volitvah treba zlomiti. Orban in "njegova podkupljiva tolpa spadajo na smetišče zgodovine", je dejal Mesterhazy.
Dodal je, da so štiri leta Orbanove vladavine Madžarski prinesle "revščino, izseljevanje in strah". Premierja je tudi pozval, naj ne bo strahopeten in naj se udeleži televizijskega soočenja, ki je napovedano za 5. april.

Poziv k udeležbi na volitvah
Nekdanji madžarski premier Gordan Bajnai in vodja stranke Skupaj - Dialog za Madžarsko je pozval k udeležbi na volitvah, na katerih bi porazili Orbanov režim in Madžarsko rešili strahu. Vodja Demokratične koalicije in prav tako nekdanji premier Ferenc Gyurcsany pa je dejal, da se lahko Orban v miru umakne proti Vzhodu, ker "mi gremo proti Zahodu". "Ne bomo dopustili, da bi nas politični nastopač in goljuf odvrnil s te poti."

V soboto se je v Budimpešti zbralo več kot 10.000 Madžarov, ki so Orbanovi vladi izrazili podporo.