Strache se brani, da je bil zapis satirične narave. Foto: Reuters
Strache se brani, da je bil zapis satirične narave. Foto: Reuters

Strache je na svojem profilu na Facebooku pred dvema tednoma objavil lažni oglas za ORF s sloganom "Obstaja kraj, kjer laži postanejo novice". Na njem je bil upodobljen televizijski voditelj Armin Wolf, ki zaradi objave ločeno toži Stracheja.

Kot je pozneje utemeljeval Strache, je k svoji objavi dodal oznako "satira", zaradi česar naj bi bilo jasno, da zapisa ne gre jemati resno. A to ni zadovoljilo niti Wolfa niti televizije.

"Vicekancler Strache je ORF z lažnim oglasom obtožil širjenja lažnih novic, laži in propagande," je v izjavi zapisal direktor ORF-a Alexander Wrabetz. Kot je zatrdil, gre pri besedilu za "klevetanje in škodi ugledu ORF-a". "Besedilo diskreditira novinarsko delo 800 novinarjev ORF-a na televiziji, radiu in spletu."

Svobodnjaki bi odpravili ORF-prispevek
Pri ORF-u tožijo tudi Facebook, ker ni izbrisal Strachejeve objave.

Odkar so svobodnjaki oblikovali novo avstrijsko vlado z zmagovalno Ljudsko stranko (ÖVP), so že večkrat zahtevali odpravo obveznega prispevka gledalcev za ORF, kar se sicer dogaja tudi v slovenskem političnem prostoru.

Na Strachejevo objavo so se nedavno odzvale tudi avstrijske novinarske organizacije. Kot so zapisale, napadi avstrijskih svobodnjakov na novinarje in državno televizijo ORF predstavljajo grožnjo novinarstvu.