Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 16 glasov Ocenite to novico!
Caibarien
Močan veter je napovedal prihod Irme na Kubo. Foto: Reuters
Floridsko otočje naj bi orkan dosegel v nedeljo zjutraj. Foto: Reuters
Florida
Prebivalci Floride skušajo zavarovati svoje domove. Foto: Reuters
VIDEO
Vse oči uprte v orkan Irma

Dodaj v

Orkan Irma se približuje Floridi, od koder evakuirajo 5,6 milijona ljudi

Doslej je orkan zahteval 23 žrtev, več sto je ranjenih
9. september 2017 ob 09:09,
zadnji poseg: 9. september 2017 ob 16:47
Havana - MMC RTV SLO

Orkan Irma, ki je nad Kubo oslabela na orkan tretje kategorije, z oslabljeno močjo nadaljuje pot proti Floridi, od koder poteka množična evakuacija. Na varno mora 5,6 milijona prebivalcev, kar je četrtina celotnega prebivalstva te ameriške zvezne države.

Gre za prvi orkan pete stopnje na Kubi v skoraj stotih letih. Oko orkana je bilo okoli 190 kilometrov južno oz. jugovzhodno od Caibariena. Opozorilo pred orkanom so oblasti razglasile za province Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus, Villa Clara in Matanzas.

Kot poroča BBC, je ponekod zmanjkalo elektrike, zaradi česar je otežena komunikacija z nekaterimi oddaljenimi območji. Kubo je zaradi orkana zapustilo 50.000 turistov, letovišča na severni obali so prazna, poročajo agencije.

Irma je sicer nad Kubo izgubila moč in je trenutno tretje kategorije, a pričakuje se, da se bo nad morjem v nekaj urah ponovno okrepila, preden bo v nedeljo zjutraj dosegla Florido.

Jug ZDA na poti na varno
Na Floridi so oblasti že pred dnevi razglasile izredne razmere. "Jugovzhod ZDA naj se zbudi in bo pozoren," je bil jasen vodja ameriške agencije za izredne razmere Brock Long, ki opozarja, da bi lahko Irma opustošila Florido ali sosednje zvezne države.

Oblasti so odredile evakuacijo 5,6 milijona ljudi, kar je četrtina vseh prebivalcev te ameriške zvezne države. Ob tem opozarjajo, da tisti, ki ne bodo odšli na varno, ne morejo pričakovati pomoči reševalcev. V soboto od 3. ure zjutraj po krajevnem času za Palm Beach velja policijska ura. Tudi v zvezni državi Georgia so oblasti odredile evakuacijo 540.000 prebivalcev obalnih predelov.

Pomoč prihaja iz več držav
Orkan, ki je na več karibskih otokih povzročil pravo razdejanje, je odnesel najmanj 23 življenj, poroča Guardian. Francoski notranji minister Gerard Collomb je v petek potrdil, da je na francoski strani Sv. Martina umrlo devet ljudi, sedem je pogrešanih, še dva človeka sta umrla na nizozemski strani otoka.

Francoske oblasti so sporočile, da je na Sv. Martinu 60 odstotkov domov tako uničenih, da v njih ni mogoče nadaljnje bivanje. Francoske, britanske in nizozemske oblasti so na prizadeta območja že poslale pomoč. Ameriški predsednik Donald Trump je francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu izrazil sožalje in ponudil pomoč, so sporočili iz Bele hiše.

Eno izmed najbolj prizadetih območij je otok Barbuda, kjer je škoda še večja, kot so sprva ocenjevali. Večina otoka je zravnana s tlemi. Poškodovanih je 95 odstotkov poslopij.

Na poti tudi Jose in Katia
Otokom Leeward, ki jih je pred dnevi močno prizadela Irma, se medtem že približuje nov orkan Jose 4. stopnje, katerega vetrovi dosegajo hitrost 240 kilometrov na uro. Jose naj bi postopno oslabel, napoveduje ameriški center za orkane. Na poti proti Mehiki je orkan Katia, ki pa je ob prihodu na mehiški polotok oslabela na tropsko nevihto, na zahodni obali Afrike pa se že vzpostavlja nov ciklon, ki bi lahko postal organiziran tropski ciklon.

Po napovedih oblasti lahko povzroči obilno deževje in sprožitev plazov, zato so prebivalce ogroženih območij pozvale, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo.

K. T., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 09.09.2017 ob 09:33
Zakaj se v člankih izpostavlja Florida, kamor naj bi po napovedih prišel orkan 4. stopnje, ne pa Kuba, kjer imajo orkan 5. stopnje?
gljivec
# 09.09.2017 ob 09:45
Ramus, svet je videl tudi že kaj hujšega, če pogledamo samo zadnjih 100 let:

10 največjih katastrof v zadnjih sto letih
forhand
# 09.09.2017 ob 12:33
O Kubi pa nič, Sprenevedanje, zapostavljanje in poveličavanje samodržca...
tureavanture
# 09.09.2017 ob 11:31
karma za orkan ki so ga povzročili v iraku in siriji
hrgotax
# 09.09.2017 ob 10:28
Ramus,
to, kar govoriš ti, niso nobena dejstva.
V srednjem veku je bilo še dosti huje, le da je bilo prebivalstva bistveno manj in je živelo v bistveno bolj preprostih bivališčih kot danes. Tudi infrastruktura je bila bistveno slabša kot danes, sploh če imamo v mislih t. i. razviti svet.

Tudi asteroidi so padali, premikala se je zemeljska os, super vulkani so povzročali vulkanske zime (v pisnih virih je omenjena vulkanska zima, ki se je začela leta 536 po Kr. in trajala vsaj 3 do 5 let). Znana je tudi mala ledena doba. Itd. Itd.

Tako da nimamo danes, generalno gledano, kaj tarnati ... Le pomehkužili smo se, da glava peče ...

P. S. Nabavi si sodobnejšo različico Svetega pisma, ker so tvoji navedki iz precej zastarele izdaje ... Sodobnejši prevodi so bolj gladki za današnje stanje slovenščine.
hrgotax
# 09.09.2017 ob 10:37
Zelouredu,
eno je psihološki obrambni mehanizem zanikanja,
nekaj povsem drugega pisanje na podlagi dokazov iz preteklosti, ko je bilo marsikdaj še veliko huje kot danes.

Tudi leta 536 po Kr. in v kasnejših stoletjih so v časih stiske in obupa nekateri pridigali skorajšnji konec sveta ... Tako da ...

Naj samo še dodam, da se sicer strinjam s teboj, ko govoriš o "koncu časov", ampak sedaj živeči ljudje tega bržkone ne bomo doživeli. Če že ne bo izbrisano celotno človeštvo, bo ta usoda doletela njegov velik del.

Vsekakor bo propadla tudi naša civilizacija, kot se je zgodilo z vsemi civilizacijami doslej. Če pogledamo, kakšne "svinjarije" smo storili soljudem in naravi, bo to celo dobro. Pomenilo bo priložnost za nov začetek preživelih – upam, da na bolj etičnih temeljih ...

Pa lepo soboto želim vsem, ne glede na to, kako se bo razpletla košarkarska tekma med Slovenijo in Ukrajino. Ko bo naša civilizacija vzela slovo, bo ta rezultat popolnoma nepomemben.
garmond
# 09.09.2017 ob 10:09
Anpak Trump še vedno meni, da je to vse normalno in nima nobene zveze z človeškim onesnaževanjem okolja.
Springbok
# 09.09.2017 ob 11:22
Donald je ravnokar podpisal predsedniški odlok, s katerim vstop v ZDA prepoveduje muslimanom, mehičanom in hurikanom.
kip
# 09.09.2017 ob 12:39
5.6 milijona beguncev in to v nekaj urah.To je še huje kot vojna .Narava zna hudo udarit .Če jih bo Irma tako hudo prizadela kot predvidevajo bo škoda gromozanska in na milijone ljudi bo ostalo brez domov.ZDA zna narava v bodoče še večkrat hudo udarit kar bo to to državo še močno oslabilo če se bojo naravne katastrofe še tako naprej pogosto dogajale.Upam da do najhujšega ne bo prišlo in da se bojo te naravne katastrofe prenehale dogajati v nasprotnem primeru zna cel svet zaradi teh naravnih katastrof pripeljati do svetovnega kot finančnega kot do civilizacijskega zloma in vojn ter selitev celih več stomilijonskih narodov na druge varne kraje kar bo to pripeljalo do kaosa .
pripet
# 09.09.2017 ob 11:52
Ramus 09.09.2017 ob 09:19

Potresi kot jih svet še ni videl, poplave kot jih svet še ni videl, orkani kot jih svet še ni videl,... in to je šele začetek,....
------------------------
A ni nekaj takega napovedoval Jezus Kristus za čas konca?
garmond
# 09.09.2017 ob 14:11
@golaz123
No ja, malo preveč enostavno gledaš na problem.
Večina znanstvenikov se strinja, da moč teh orkanov narašča premosorazmerno z segrevanjem ozračja in oceanov. Zato bodo ti orkani vedno močnejši in bolj rušilni.
Seveda pa po tvojem, @HOR-ovem in Trumpovem napačnem prepričanju, onesnaženost okolja, ki ga povzroča človek, na orkane nima nobenega vpliva. Tvoje napačno prepričanje ne bo naredilo neke škode, povsem drugače pa je to pri Trumpu, ki z svojo politično močjo in vplivom lahko naredi ogromno škode. Takšno škodo je naredil, ko je razveljavil pristop ZDA k pariškemu sporazumu.
Mogoče pa bo Trump po tej Irmi spregledal, ali pa ga bodo k temu prisilili tisti, ki so zdaj izgubili svojce in svoje domove.
maxbernie
# 09.09.2017 ob 14:00
Tole je za naše častilce Donalda Ducka in njegovo trmarenje, da človek nima vpliva na vreme.
pa preden se usujete in začnete z vašimi youtube, RT in Fake news war in podobnim stranmi za looneyje težit - nihče ne trdi, da je za podnebne spremembe kriv Duck, samo da je toliko čohnjen, da gre v drugo skrajnost. No, kakor koli - še 10x jih orkani napadejo, pa se o začelo malce šparati na vojaškem proračunu.
pepo73
# 09.09.2017 ob 13:28
Pripet
svet je to že vse videl,samo nas še ni bilo
SrMaček
# 09.09.2017 ob 13:23
HOR...ne razumem sicer zakaj se že nekaj dni tako trudiš izbrisat človeško odgovornost...morda je to zgolj slaba vest in nepriznanje krivde, ok, pol razumem.

A ves čas se obešaš na znanost, kot da je mogoče dokazat kakšna bi bila pot orkana, njegova moč in število žrtev, če ne bi pred 100 leti doživeli tehnološke revolucije.

Za znanstvene dokaze na kater se sklicuješ, bi potrebovali dve zemlji, za primerjvo..,pa še to bi bilo vprašljivo.

Živimo na zemlji in vsako sekundo z bivanjem spreminjamo mikro in makro klimo...pa sej za to razumet ne rabiš niti šole, sploh pa ne elaborate znanstvenikov?!
J@st
# 09.09.2017 ob 09:41
K_ris
# 09.09.2017 ob 09:33
Prijavi neprimerno vsebino
Zakaj se v člankih izpostavlja Florida, kamor naj bi po napovedih prišel orkan 4. stopnje, ne pa Kuba, kjer imajo orkan 5. stopnje?
-----------------------
Ne vem v čem je fora.... To izgleda ena velika skrivnost.))))
" target="_blank">LINK
JJstyle
# 09.09.2017 ob 17:47
Prof Michael E Mann o tem kako in zakaj nastajajo tropske nevihte in orkani:

https://www.youtube.com/watch?v=_Ny6k6hj
RSM
K_ris
# 09.09.2017 ob 12:26
@HOR

Za razliko od klima alarmistov, ki trdijo obratno ima Trump v tem primeru za seboj znanost saj nastanek orkana Irma ni posledica globalnega segrevanja


Kdo to pravi? Pa tudi sicer ni govora o nastanku, ampak o tem kako se je orkan okrepil in povečal.
neprilagojen
# 09.09.2017 ob 11:21
zgleda, da poleg toliko znanosti in znanja naj je velika vecina naivnih, kot pred par tisocletjih

JJstyle
# 09.09.2017 ob 16:31
Ali naj verjamem besedam profesorja aplikativne matematike, fizike, geologije in geofizike Michaelu E. Mannu ali Horu, to je zdaj vprašanje... NOT!
SrMaček
# 09.09.2017 ob 14:49
Sicer pa se na istem mestu, kjer sta svojo uničevalno pot začela Irma in Jose, rojeva že nov orkan. Predlagam ime Melanija.
Upam le, da HORu in njegovim znanstvenikom ne pomeša statistike in številk...

Pred leti smo govorili, zadnji čas je, da se zbudimo, danes pa si ahko zaželimo le še lahko noč.
kip
# 09.09.2017 ob 14:25
Znanstveniki so dokazali z vrtanjem ledu na Antarktiki in drugje na zemlji da se klimatske spremembe dogajajo že že ves čas in da je to naravni normalni ciklus zemlje ki je en velik živ organizem.Ali je človek pospešil ta ciklus sprememb z onesnaževanjem mislim da je vendar človek ni povzročil to klimatsko spremembo temveč ga je pospešil mogoče kar za desetkrat ,tako močno da se tem spremembam nimamo časa naravno in normalno prilagoditi . Če bi človek uporabljal bolj napredno tehnologijo ki jo je hotel uvesti že Nikola Tesla kjer bi se bolj uporabljala električna tehnologija kjer bi jo pridobivali na naravni način ki bi bil neškodljiv naravi in bi bila ta elektrika zastonj kot zrak vsakemu na zemlji dostopna bi se te spremembe dogajale bolj počasi in manj intezivno .To je že vse Tesla dokazal da je mogoče vendar so ga naftni mogotci uničili in v našo civilizacijo uvedli zaostalo tehnologijo na fosilna goriva ki nenormalno uničuje naš dom Zemljo in kjer določeni posamezniki na ta račun z to zaostalo tehnologijo bogatijo .Za informacijo vam še povem da se je že Tesla takrat vozil z vozilom na električni pogon ki ni nič onesnaževalo okolje.
pullach
# 09.09.2017 ob 14:13
Na podlagi česa dajejo taka imena tem vremenskim pojavom? kdo si izmisli imena, od kje mu navdih?
Poldi
# 09.09.2017 ob 13:21
In Trump zavrne Pariški sporazum.Le naj jih tepe zdaj vreme.
HOR
# 10.09.2017 ob 08:34
@Mile952
"...LOL, kakšne posebne aktivnosti sonca pa naj bi vplivale na nastanek orkanov? Orkani se napajajo iz energije toplega oceana, ko pride orkan nad kopno, se njegova aktivnost po določenem času ustavi, ker zmanjka energije. Zato je teorija o povezavi aktivnosti sonca, mislim z izbruhi UV žarkov, z orkani bolj ali manj blodnja..."

Blodnja je tvoj komentar, ki je posledica srednjevesko popreproscenega nepoznavanja razlicnega vpliva sonca na klimo Zemlje. Razlaga je kar na prvistrani linka pod 1. Introduction
LINK
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/joc.2196/full
LINK ( poglavje 4.2)
http://cdn.intechweb.org/pdfs/15322.pdf
Znan je ze tudi vpliv aktivnosti sonca na cene zitaric ( preko vpliva klime na donos)
LINK
https://www.newscientist.com/article/dn6680-sunspot-activity-impacts-on-crop-success/
božo1
# 10.09.2017 ob 07:37
Se človek sprašuje o stvarni moči znanosti, skozi silne raziskave, neverjetno znanstveno fantastično tehnologijo in, da je "pred nami" celo projekt "počitnice na drugih planetih", oddaljenih desetine ali stotine svetlobnih let, kje "smo" pri tem, ko deluje narava vsemogočnega?
HOR
# 10.09.2017 ob 00:02
Cetrt stoletja upadanja stevila orkanov v Mehiskem zalivu v obratni korelaciji s soncnimi pegami
LINK. ali copy paste v iskalnik

http://www.co2science.org/articles/V20/jan/a17.php
HOR
# 09.09.2017 ob 23:56
Orkani v odvisnosti od obratne korelacije s soncnimi pegami...
LINK. Ali copy paste v iskalnik
https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/517962/
HOR
# 09.09.2017 ob 22:53
Se boljsi link za dostopnost na,esto predhodnega - vliv sonca na orkane
LINK
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.10
02/joc.2196/full
HOR
# 09.09.2017 ob 22:01
Znaten vpliv somca na klimo in tudi orkane pa klima alarmisti v glavnem raje ignorirajo...
LINK ali copy paste v iskalnik
http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.
1002/joc.2196/asset/2196_ftp.pdf;jsessio
nid=125E743ECDC2ACA7196FEB6F62E04185.f02
t03?v=1&t=j7dqds0p&s=b46df0e5b37
07fda4a73b4a6269a08081d661741&system
Message=Wiley+Online+Library+will+be+una
vailable+on+Saturday+and+Sunday+i.e+16th
+and+17th+September+at+3%3A00+EDT+%2F+8%
3A00+BST+%2F+12%3A30+IST+%2F+15%3A00+SGT
+for+5+hours+and+3hours+for+essential+ma
intenance.+Apologies+for+any+inconvenien
ce+caused+.
HOR
# 09.09.2017 ob 21:43
@golaz123

Tu je se en zanimiv prikaz prikrivanja temperaturnih podatkov, ki iznicijo klima alarmisticne konstrukte.
Razlozeno je tudi ponarejanje temperaturnih podatkov s strani vodilnega klima alarmisticnega znanstvenika Michael Mann-a v aferi Climategate...
Tip si je med drugim upal eno vrhunsko znanstvenico imenovat ( napasti, kot) zanikovalko znanosti, ker se ni strinjala z nedokazanimi klima alarmnimi teorijami...
LINK. Ali copy paste v iskalnik...
http://notrickszone.com/2017/08/31/scientists-expose-data-manipulation-hide-the-decline-and-the-post-1940s-hockey-stick-temperature-myth/#sthash.HqGEmjNy.dpbs

Iz tega bodo malo bolj jasne Gavierjevebstabilne temperature...
golaz123
# 09.09.2017 ob 21:21
@GorskiVodnik, aha še sreča da imaš popoln spomin. Glej, precej je člankov, kako so znanstveniki potvarjati podatke, da bi rezultati sovpadali z globalnim segrevanjem:
https://www.theguardian.com/environment/
2010/feb/01/leaked-emails-climate-jones-chinese
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/a
rticle-4192182/World-leaders-duped-manipulated-global-warming-data.html
http://www.politifact.com/punditfact/sta
tements/2015/feb/13/dana-perino/fox-news-host-climate-scientists-fabricated-temper/
https://www.express.co.uk/news/science/6
74219/Proof-of-global-warming-farce-NASA-says-Antarctic-sea-ice-has-INCREASED-since-1970s

Že dejstvo, da ni velika večina znanstvenikov na eni strani argumenta ti nekaj pove. Drugo dejstvo, da so ponarejali podatke, ter da so preimenovali globalno segrevanje v "klimatske spremembe", ko so odkrili da se led pravzaprav debeli ne pa tanjša...

Ne vem no, in če si zamisliš kako kompleksni so podnebni modeli, da temeljijo na kaosni teoriji z dobesedno milijoni spremenljivkami. In potem bi naj nek znanstvenik sklepal, da je to kar se danes dogaja ravno posledica človeka je za lase privlečeno.
JJstyle
# 09.09.2017 ob 15:58
Dejte nehat nakladat o koncu sveta. Kot da homo sapiens kaj pomeni za zemljino zgodovino. Na modri krogli naj bi trenutno živelo bilijon vrst, tekom zemljine zgodovine se naj bi se jih zvrstilo že 5 x 10 na 37 in 99 % jih je izumrlo. Big f... deal, če se jim bomo v 21. stoletju pridružili. Statistično gledano bi bil čudež, če se jim ne bi. Povprečna življenska doba vrste je 200 tisoč let, homo sapiens naj bi zemljo tlačil že 300 tisoč let. Statistični rok trajanja nam je že zdavnaj potekel.
pripet
# 09.09.2017 ob 11:53
Se bojim, da nazadnje po Floridi sploh ne bo sekalo.
HOR
# 10.09.2017 ob 00:13
Vpliv elektromagnetnega delovanja in energetskih delcev sonca na pojavnost orkanov...
LINK. ali copy paste v iskalnik
http://cdn.intechweb.org/pdfs/15322.pdf
maxbernie
# 09.09.2017 ob 23:03
Znanstveniki so dokazali z vrtanjem ledu na Antarktiki in drugje na zemlji da se klimatske spremembe dogajajo že že ves čas in da je to naravni normalni ciklus zemlje ki je en velik živ organizem.

link? Verodostojen po možnosti?
FolkloraS
# 09.09.2017 ob 22:55
Jst sm pa mislu, da jih je že trofu, alora pridem več ksno!
HOR
# 09.09.2017 ob 21:10
Orkan Irma pa je nastal in se razvil v mocan orkan pri precej nizki temperaturi morja 26,5 st C, celo slabo primerni za tak razvoj ( primerna je vsaj 28 st C, oziroma menda zaradi visanja temperatur morja se visja...).
Tako, da kaksno globalno segrevanje in posledicno povisana temperatura morja, kot vzrok za nastanek in razvoj v mocan orkan odpade...
GorskiVodnik
# 09.09.2017 ob 18:49
@golaz123
tvoj Ivar Giaever je strokovnjak za tunelske efekte na področju superprevodnikov in za te zasluge si je leta 73 tudi delil Nobelovo nagrado. Kar se klimatologije tiče, pa je ta totalno izven njegovega področja dela. Povrhu vsega je gospod že rahlo dementen (kar se da razbrati iz tvojega videa) in klati neumnosti v stilu "temperature so stabilne zadnjih 150 let". Že moj lastni spomin (preživel sem dobrih 40% tega obdobja), da ne govorim o meteoroloških arhivih, ga postavlja na laž. Da se spušča na to področje, je nekaj takega, kot bi jaz hotel učiti Airbusove strokovnjake o aerodinamiki. Na stara leta pač postanejo nekateri ljudje čudaški.
daryankoff
# 09.09.2017 ob 17:56
Je že nekoliko oslabel in bo šel zahodneje kot so predvidevali tko da neke velike škode na Floridi verjetno ne bo v primerjavi z obsegom poročanja o orkanu.
kip
# 09.09.2017 ob 16:55
Pred pol urami je na Floridi že začelo močno pihati mi je prijatelj iz Floride poslal posnetke .Irma je že na Florido prispela.
golaz123
# 09.09.2017 ob 16:10
garmond: "Večina znanstvenikov se strinja, da moč teh orkanov narašča premosorazmerno z segrevanjem ozračja in oceanov. Zato bodo ti orkani vedno močnejši in bolj rušilni. "

Zato ker večina pop-znanstvenikov kot so Bill Nye (inženir), Neil deGrasse Tyson (astrofizik) in podobni govorijo da je globalno segrevanje resnično in posledica človeka, potem že more bit res. Zakaj se potem ne sme debatirat globalnega segrevanja, zakaj ko nekdo hoče predstavit argumente in dokaze proti, se ga takoj utiša?

William Happer, Professor of Physics at Princeton University: https://www.youtube.com/watch?v=YKBwoO8D
OPw
Ivar Giaever is a Norwegian-American physicist who shared the Nobel Prize in Physics in 1973: https://www.youtube.com/watch?v=TCy_UOjE
ir0

Pa mimogrede še lahko pogledaš argumente Ben Shapira glede globalnega segrevanja. Ogromno člankov videoposnetkov imaš na youtube glede ene in druge strani, predlagam ti, da si pogledaš še mnenja nasprotne strani in potem sklepaš kaj je res in kaj ne. Ne pa da verjameš, samo zato ker ti ena stran servira neko agendo.
Springbok
# 09.09.2017 ob 16:09
Po Harveyju v Texasu Irma grozi Floridi. Prihajajo še Jose in Katie. Jose naj bi bil šibkejši in bolj severno, na severu Floride in jugo Georgie. Katie bo udarila iz Mehike,

Lepo po abecednem vrstnem redu. Moška in ženska imena. Praviloma vselej malo bolj severno.

Po Katie pride Lionel (v obe Carolini), potem pa bo Melania rušilna za Washington.
Ramus
# 09.09.2017 ob 12:03
A ni nekaj takega napovedoval Jezus Kristus za čas konca?

Evidentno je zadnjih 150 let, da smo vstopili v ta čas,... Nedvomno smo v času konca.
anny22
# 09.09.2017 ob 11:55
Vremenska napoved za vikend:

Olorin
# 09.09.2017 ob 11:00
Eni se kar zivijo v 2011...
mile952
# 10.09.2017 ob 07:00
@HOR

# 09.09.2017 ob 12:20
O povezavah aktivnosti sonca z orkani pa se verjetno nisi slisal...


LOL, kakšne posebne aktivnosti sonca pa naj bi vplivale na nastanek orkanov? Orkani se napajajo iz energije toplega oceana, ko pride orkan nad kopno, se njegova aktivnost po določenem času ustavi, ker zmanjka energije. Zato je teorija o povezavi aktivnosti sonca, mislim z izbruhi UV žarkov, z orkani bolj ali manj blodnja.
HOR
# 09.09.2017 ob 21:01
@K_ris

# 09.09.2017 ob 19:55
@HOR

Skratka ti sedanji orkani ne odstopajo od naravnih dogajanj , ki so znana za njihov nastanek in razvoj,

"...Kdaj se je na tem koncu sveta nazadnje naredil tako veik orkan?..."


Pa lahko bi malo poguglal, in se bolj spoznal s snovjo, ce ze hoces razpravljati...
1935 Florida, Labor Day...
LINK
https://en.m.wikipedia.org/wiki/1935_Labor_Day_hurricane

Alen 1980...

Tako mocni orkani so dokaj redki in bi za oceno trendov potrebovali vec stoletij evidence, pa jih ni. Se pa je to ze zgodilo, zgodili so se ze tudi 3 in celo 4 mocni orkani naenkrat, se pred resnimi CO2 emisijami...

Pa tlaki starejsih orkanov so bili kar manjsi od Irme, ocenjene hitrosti vetrvapa manjse, kar paomeni, da so pri starejsih orkanih zelo verjetno pocenili hitrost vetra zaradi slabse opreme merjenja
Seveda pa tako mocan veter ni pri tleh, kjer orkan deluje na ljudi in naselja, dodatno pa pada se z oddaljenostjo od sredisca...
K_ris
# 09.09.2017 ob 19:55
@HOR

Skratka ti sedanji orkani ne odstopajo od naravnih dogajanj , ki so znana za njihov nastanek in razvoj,


Kdaj se je na tem koncu sveta nazadnje naredil tako veik orkan?
HOR
# 09.09.2017 ob 17:37
@garmond
"...Večina znanstvenikov se strinja, da moč teh orkanov narašča premosorazmerno z segrevanjem ozračja in oceanov. Zato bodo ti orkani vedno močnejši in bolj rušilni..."

Moc orkanov narasca premosorazmerno z toplo fazo AMO, ki pa je ciklicni pojav - med 1970 n 1995 je zato moc orkanov Atlantika upadala, ceprav sta narascale CO2 in temperature... ( kar je lepo vodno na sliki z AMO od 1950 na spodnjem linku)...
Zato moc orkanov ne narasca premosorazmerno glede na globalne temperature ampak tudi pada medtem ko temperature rasejo, in to je jasno vsem resnim znanstvenikom iz tega podrocja...
LINK
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/noaa-releases-2017-hurricane-outlook-atlantic-ocean
dečko
# 09.09.2017 ob 17:34
Sicer ne spremljam dovolj podrobno, zato bolj komentar brez osnove, ampak vsa čast ZDA da jim ob takih ujmah, kot jih pestijo v zadnjem času, uspe vse sfinancirati (reševalce, sanacije ..). Slovenija že ob veliko manj razsežnih "katastrofah" teka okrog mednarodnih organizacij s prošnjami po nepovratnih sredstvih.
Kazalo