Ruski zunanji minister je dejal, da Moskva vztraja pri uveljavljanju mirovnega načrta. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister je dejal, da Moskva vztraja pri uveljavljanju mirovnega načrta. Foto: Reuters

Premirje med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki se je za zdaj obdržalo kljub nekaterim incidentom, za katere obe strani krivita druga drugo, je povedal Lavrov, ki je sicer izrazil skrb zaradi kopičenja ukrajinskih sil v nekaterih delih na vzhodu države, kar bi lahko nakazovalo, da se pripravljajo na napad.

V Moskvi pričakujejo, da se bodo zdaj kmalu začeli pogovori o statusu regij Doneck in Lugansk, kjer so proruski uporniki po zamenjavi oblasti v Kijevu razglasili neodvisnost.

Od začetka premirja v petek so bili po podatkih Kijeva ubiti štirje ukrajinski vojaki, medtem ko jih je bilo 29 ranjenih. V petih mesecih konflikta na vzhodu Ukrajine je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih več kot 3.000 ljudi.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki nadzoruje premirje, je obe strani pozvala k čimprejšnjim resnim pogovorom o politični rešitvi za negotove razmere na vzhodu Ukrajine. Premirje je del mirovnega načrta, o katerem so se v petek v Minsku dogovorili predstavniki Ukrajine, upornikov in Rusije.

Rusija zanika obtožbe Kijeva in zahodnih držav, da z orožjem podpira upornike na vzhodu Ukrajine. Evropska unija je v ponedeljek sprejela nov sveženj sankcij proti Rusiji, vendar je njihovo uveljavitev prestavila "v prihodnje dni", saj želi najprej oceniti trdnost premirja.