Smrt Roberta Calvija tudi po 15 letih še vedno buri duhove. Foto: EPA
Smrt Roberta Calvija tudi po 15 letih še vedno buri duhove. Foto: EPA

Calvija, ki je bil kot "božji bankir" poznan zaradi svojih vezi z Vatikanom, so leta 1982 našli obešenega z londonskega mostu s 15.000 dolarji v žepih. Na začetku je policija odločila, da je šlo za samomor, leta 2003 pa so primer ponovno odprli in za umor Calvija obtožili pet njegovih sodelavcev.

Za umor naj bi bili odgovorni Giusepe Calo, ki naj bi bil blagajnik sicilijanske mafije, Calvijev sodelavec, poslovnež Flavio Carboni, poslovnež Ernesto Diotallevi, Calvijev varnostnik in voznik Silvano Vittor in Calvijevo nekdanje dekle Manuela Kleinszig.

Brez dokazov ni primera
Tožilstvo je za štiri obtožene zahtevalo dosmrtno kazen, a je sodišče zahtevo zavrnilo, ker naj ne bi imelo dovolj dokazov. Tožilstvo je primer prikazalo kot mafijsko maščevanje za rop denarja Cosa Nostre, ki ga je Calvi nameraval oprati, in denarja, ki ga je Calvi ukradel Liciu Gelli, pokazali so celo forenzične dokaze, da ni šlo za samomor, a teh sodišče ni upoštevalo.

Calvi je bil direktor propadle banke Banco Ambrosiano, povezan je bil z vatikansko banko, sumili pa so ga tudi, da je pral denar za italijansko mafijo.