Albanski in slovenski premier sta se v Tirani udeležila slovensko-albanske poslovne konference, ki sta jo pripravili slovenska in albanska gospodarska zbornica. Foto: www.kpv.gov.si
Albanski in slovenski premier sta se v Tirani udeležila slovensko-albanske poslovne konference, ki sta jo pripravili slovenska in albanska gospodarska zbornica. Foto: www.kpv.gov.si

"To je uresničitev sanj generacij Albancev, da se lahko svobodno gibljejo po svetu ter svet spoznavajo in ga spreminjajo," je o ukinitvi vizumov dejal slovenski premier na novinarski konferenci po srečanju z albanskim kolegom Salijem Berisho.

Po mnenju Pahorja je vizumska liberalizacija šele prvi korak na poti Albanije v EU, a sam ne dvomi, da se bo proces širitve EU-ja nadaljeval, čeprav bo iz različnih razlogov počasnejši, kot bi si želeli. Eden izmed razlogov za to je po njegovem mnenju potreba po notranji konsolidaciji sedemindvajseterice, ko pa se bo to zgodilo, bo Unija bolje pripravljena na širitev na Zahodni Balkan.

Zahvala Sloveniji
Berisha se je Sloveniji zahvalil za podporo Albaniji pri vstopanju v zvezo Nato, katere članica je nekoč najrevnejša evropska država postala aprila lani. Zahvalil se je tudi za podporo pri albanskem približevanju EU-ju in pri vizumski liberalizaciji za albanske državljane, ki naj bi začela veljati v prihodnjih dneh.

Albanski premier je tudi pozdravil, da Slovenija odpira svoje veleposlaništvo v Tirani, medtem ko jih številne druge države zaradi finančne krize zapirajo. To je po njegovih besedah znamenje, da Slovenija vidi velike možnosti za razvoj dvostranskega sodelovanja.

Pahor je na srečanju z Berisho dejal, da je Albanija dežela prihodnosti, medtem ko je albanski premier izpostavil misel o evropskih sanjah, ki vodijo skozi regije, zaradi česar si bo Albanija prizadevala predvsem za krepitev dobrih odnosov v regiji.