Pahor je na tridnevnem uradnem obisku v Katarju. V nagovoru ob odprtju projekta Slovensko središče v Katarju - I feel Slovenia je izrazil željo, da bi se Slovenci tako kot na tujem radi srečali tudi doma. Foto: Twitter
Pahor je na tridnevnem uradnem obisku v Katarju. V nagovoru ob odprtju projekta Slovensko središče v Katarju - I feel Slovenia je izrazil željo, da bi se Slovenci tako kot na tujem radi srečali tudi doma. Foto: Twitter
Pahor se je udeležil tudi rokometne tekme, na kateri je Slovenija premagala Čile. Foto: EPA

"Do velikih uspehov ne vodi nobena kraljevska pot - ne v športu, ne v politiki in ne v poslu. Za vse so potrebni čas, delo, tudi takrat, ko ga javnost mogoče ne vidi, odrekanje, seveda talent in vizija. In jaz mislim, da vsega tega vsi nekaj premoremo," je dejal Pahor, ki se je v Katar odpravil na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Kalifa Al Tanija, s katerim se je že v četrtek sešel dvakrat.

Katar po njegovih besedah morda ni največja in najpomembnejša zalivska sila, a ima svojo vlogo in dobro je, "če nas ta del sveta vidi kot do njih prijazen del sveta". "Za to pa se je treba potruditi. Ne zadošča le en sestanek, eno prijazno protokolarno pismo. Potrebno je vztrajno, trdo delo tudi v politiki, tako kot v športu, da se dosežejo rezultati, ki jih želimo videti," je dejal Pahor.

Kot je spomnil, se je v Katarju zgodila sprememba na vrhu oblasti. Njegov predhodnik Danilo Türk je imel s prejšnjim emirjem "zelo pristne in iskrene" odnose in sam verjame, da to velja nadaljevati. "V Katarju nič ne gre čez noč, nič ne pride samo od sebe, treba je vzdrževati kontinuirane stike," je opozoril.

Gospodarstvenikom, ki se mudijo v Katarju, je zagotovil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bodo v prihodnje uspešneje kot doslej izkoristili poslovne priložnosti, ki jih vidijo v Katarju, in obratno, da bodo Katarci izkoristili priložnosti, ki jih vidijo v Sloveniji.

Pahor se je srečal tudi z Ivanovom
Središče je namenjeno promociji Slovenije in slovenskega gospodarstva ter iskanju možnosti poslovnega sodelovanja s Katarjem in drugimi državami. V Katarju, kjer te dni poteka svetovno moško rokometno prvenstvo, je namreč te dni veliko tujih delegacij. Pahor se je tako že sešel s predsednikom Makedonije Gjorgom Ivanovom, s katerim sta se pogovarjala o razmerah na Zahodnem Balkanu.

Pahor si je ogledal tudi današnjo uvodno rokometno tekmo Slovenije, na kateri je premagala Čile, rokometašem pa je že prej zaželel vso srečo na tekmovanju. Kot je poudaril, je posebej v neprijaznih časih krize prav slovenski šport tisti, ki "navdihuje ves slovenski narod in vse naše ljudi" z upanjem, da je mogoče s talentom, pridnostjo, odrekanjem, tudi premagovanjem porazov na koncu doseči velike uspehe, in mu daje občutek samozavesti.