Policija je prejela osumljence, ki naj bi sodelovali v napadu na šolo. Foto: Reuters
Policija je prejela osumljence, ki naj bi sodelovali v napadu na šolo. Foto: Reuters
Pakistan
Ob vhodu v šolo se vrstijo sporočila podpore. Foto: Reuters

Pakistanski notranji minister Čaudri Nisar Ali Han je sporočil, da so pridržali nekaj osumljencev, ki so tako ali drugače sodelovali pri napadu. Neimenovani vir je povedal, da so v odročnem kraju v provinci Pandžab pridržali šest ljudi, med njimi tudi žensko, a Han podrobnosti ni želel razkriti.

Han je povedal, da so pridržane že zaslišali in da dobivajo podatke, da naj bi talibani pripravljali še en podoben napad. "Iz več delov po vsej državi dobivamo obveščevalne podatke, da naj bi talibani načrtovali še en podobno nečloveški napad," je razkril notranji minister.

Napad kot maščevanje za operacijo proti islamistom
Prejšnji torek je sedem talibanskih strelcev vdrlo v šolo v Pešavarju na severozahodu Pakistana. V napadu so ubili 141 ljudi, med njimi 132 otrok. Vse napadalce so predstavniki pakistanske vojske ubili. Tiskovni predstavnik talibanov Muhamad Horasani je sporočil, da je bil napad znak maščevanja za vojaško operacijo proti islamskim borcem na meji z Afganistanom.

V soboto je šolo, kjer se je zgodil napad, obiskalo na tisoče Pakistancev, ki so se poklonili žrtvam grozljivega napada.

Dvignili moratorij na smrtno kazen
Po napadu so pakistanske oblasti dvignile moratorij na smrtno kazen, ki je bil v veljavi od leta 2008, od takrat pa so usmrtili že šest moških. Štiri moške so usmrtili v nedeljo v Faisalabadu, bili pa so obsojeni zaradi sodelovanja v poskusu atentata na tedanjega pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa leta 2003. Dva moška so usmrtili že v petek.