Po uboju bin Ladna so se pojavile nesoglasja med ZDA in Pakistanom. Foto: EPA
Po uboju bin Ladna so se pojavile nesoglasja med ZDA in Pakistanom. Foto: EPA
Iskanje Bin Ladna

Eden izmed informatorjev naj bi bil major v pakistanski vojski, ki je zapisoval registrske tablice vozil, ki so obiskovala domovanje vodje teroristične mreže Al Kaida v Abotabadu severno od prestolnice Islamabad.

Drugi naj bi bil lastnik hiše v Abotabadu, ki jo je oddal v najem Cii, da je lahko opazovala hišo bin Ladna.

Usoda informatorjev Cie v Pakistanu ni jasna. Tiskovna predstavnica Cie ni želela niti potrditi niti zanikati novice o aretacijah v Pakistanu.

Odhajajoči direktor Cie Leon Panetta je vprašanje prijetja pakistanskih informatorjev načel med obiskom v Islamabadu prejšnji teden, ko se je srečal s predstavniki pakistanske vojske in obveščevalne službe. Nekateri v Washingtonu vidijo aretacije kot še en znak globokega razhajanja med ameriškimi in pakistanskimi pogledi na boj proti terorizmu.

ZDA niso obvestile Pakistana o vojaški operaciji 2. maja in Islamabad je bil obveščen šele potem, ko je bil bin Laden ubit, kar je pomenilo veliko sramoto za pakistansko vojsko in hladno prho za odnose med državama, ki sta zaveznika v boju proti terorizmu.

Po operaciji so ZDA na zahtevo Islamabada zmanjšale vojaško navzočnost v Pakistanu, ki mu sicer letno namenijo milijarde dolarjev pomoči, od tega večinoma za vojsko.

Pakistanski veleposlanik v Washingtonu Husain Hakani je povedal, da si Cia in pakistanska obveščevalna služba prizadevata za medsebojno sprejemljive pogoje za sodelovanje proti teroristični grožnji, vendar ni želel govoriti o podrobnostih.

Iskanje Bin Ladna