Dostop do Islamabada preprečujejo zabojniki, ki so jih postavile oblasti. Foto: EPA
Dostop do Islamabada preprečujejo zabojniki, ki so jih postavile oblasti. Foto: EPA
Okoli glavnega mesta je nameščenih več kot 20.000 policistov. Foto: Reuters
Protestniki verjamejo, da so bile volitve nepoštene, česar mednarodni opazovalci ne potrjujejo. Foto: Reuters

Množice iz Lahoreja proti Islamabadu zaradi domnevnih prevar na lanskih volitvah vodita opozicijski voditelj Imran Kan in populistični pridigar Tahirul Kadri.

Protesti bi lahko zamajali vlado premierja Navaza Šarifa, ki je maja lani prepričljivo zmagal na parlamentarnih volitvah. Oblasti so zato sprejele obsežne ukrepe za ustavitev protestnikov. Okoli Islamabada so namestile več kot 20.000 policistov, poleg tega pa skoraj vse ceste v mesto zaprle z ladijskimi zabojniki in bodečo žico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija trdi, da so bile volitve poneverjene ...
Tako Kan, ki je iz uspešne kariere v kriketu presedlal v politiko, kot Kadri, ki se je v Pakistan iz Kanade vrnil šele junija, trdita, da so bile lanske volitve poneverjene, zato nameravata s protesti doseči odstop Šarifa in nove volitve.

Sodišče v Lahoreju je tako Kanovemu kot Kadrijevemu gibanju v sredo zvečer prepovedalo pohod na glavno mesto. Vlada je nato Kanovemu gibanju pohod dovolila, saj je dobila zagotovila, da bodo njegovi privrženci protestirali mirno, pohod Kadrijevih podpornikov pa ostaja prepovedan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

... mednarodni opazovalci pa ne
Medtem ko opozicijska voditelja trdita, da so bile volitve nepoštene, pa mednarodni opazovalci niso takšnega mnenja. Lanske volitve so namreč označili za svobodne in verodostojne. Kritiki Kanu poleg tega očitajo, da njegova stranka PTI ne bi smela zasesti sedežev v parlamentu, če po njenem volitve niso bile pravične.

V Pakistanu je napeto že od prejšnjega tedna, ko so se v Lahoreju Kadrijevi privrženci več dni spopadali s policijo, nasilje pa je terjalo tudi več smrtnih žrtev. Razmere je skušal v torek Šarif nekoliko omiliti. Ponudil je preiskavo vrhovnega sodišča o domnevnih volilnih prevarah, kar pa je Kan takoj zavrnil.

Politični analitik in pisatelj Imtiaz Gul meni, da so današnji protesti največji izziv za Šarifa, odkar je po lanskih volitvah že tretjič zasedel premierski stolček.

Kakšna bo vloga vojske?
Pakistan je bil v svoji 67-letni zgodovini trikrat priča državnemu udaru, ob vsakih nemirih pa grozi nevarnost posredovanja vojske. Ta naj ne bi bila zadovoljna z načinom, na katerega je Šarifova vlada izvedla nekatere pregone, še posebej proti nekdanjemu predsedniku Pakistana, generalu Pervezu Mušarafu. Francoska tiskovna agencija dodaja, da naj bi za Kadrijem kljub njegovi podobi verskega voditelja pravzaprav stali nekateri vplivneži znotraj vojske.