Z vojaško ofenzivo proti skrajnežem v Severnem Vaizirstanu so si prizadevale tudi ZDA. Foto: EPA
Z vojaško ofenzivo proti skrajnežem v Severnem Vaizirstanu so si prizadevale tudi ZDA. Foto: EPA
Pakistan
V pričakovanju spopadov številni zapuščajo Severni Vaziristan. Foto: Reuters

V odročni pokrajini ob meji z Afganistanom imajo zatočišče pakistanski talibani in uzbeški borci, ki so prevzeli odgovornost za napad na eno najprometnejših letališč pred tednom dni.

"Naše hrabre oborožene sile imajo nalogo uničiti teroriste, ne glede na njihovo barvo, skupaj z njihovimi skrivališči," je sporočila vojska v izjavi za javnost. V operaciji sodelujejo vojaška letala, tanki in pehota.

"S podporo celotnega naroda in v sodelovanju z drugimi državnimi institucijami ter organi pregona ti državni sovražniki ne bodo imeli več prostora nikjer v državi," so še dodali pri vojski, potem ko so začeli ofenzivo proti islamističnim upornikom, ki imajo za cilj zrušenje osrednje vlade.

Še pred najavo ofenzive so pakistanski lovci izvedli še drugi val napadov ta teden na položaje borcev v Severnem Vaziristanu in ubili najmanj 80 upornikov. Po poročanju BBC-ja naj bi bili številni izmed ubitih Uzbeki in drugi tuji borci.

BBC navaja predstavnika pakistanskih oblasti, ki je o letalskih napadih dejal, da so bili "izvedeni na podlagi potrjenih poročil o navzočnosti Uzbekov in drugih borcev na območju".

V napadu naj bi umrl domnevni vodja napada na letališče Abu Abdul Rehman Al Maani, ki velja za enega vodilnih poveljnikov Islamskega gibanja v Uzbekistanu. To je bilo ustanovljeno leta 1991 z namenom vzpostavitve islamske države v Uzbekistanu.

Napadle tudi ZDA
Gre za drugi letalski napad pakistanske vojske na tem območju kot odgovor na teroristične napade v Karačiju. Zaradi njih so na območju tudi ZDA v sredo prvič letos izvedle dva napada z brezpilotnimi letali.

Medtem ko pakistanska vojska navaja število mrtvih uporniških borcev, pa pakistanski talibani trdijo, da so bili ubiti nedolžni civilisti, zaradi česar so že napovedali maščevanje.

Zadnji napadi so po ocenah poznavalcev skorajda povsem uničili mirovni proces med talibani in pakistansko vlado. Pakistan se z islamističnimi uporniki, med katerimi prednjačijo prav talibani, spopada že več kot desetletje. Marca letos je vlada začela pogajanja s pakistanskimi talibani, a z malo napredka in ob nadaljevanju spopadov.