Po poročanju prič naj bi v oporišču Mehran odjeknilo devet eksplozij. Foto: EPA
Po poročanju prič naj bi v oporišču Mehran odjeknilo devet eksplozij. Foto: EPA
Napad v Pakistanu

V oporišče Mehran je v nedeljo okrog 22.30 po krajevnem času vdrlo od deset do 15 oborožencev, ki so se razdelili v manjše skupine in napadli tri letališke hangarje. Priče so povedale, da so slišale najmanj tri velike eksplozije, druga poročila pa govorijo o skupaj devetih velikih eksplozijah.

Tiskovni predstavnik pakistanske mornarice Irfan Ul Hak je povedal, da so napadalci nastavili razstrelivne naprave, oboroženi pa so bili z avtomatskim orožjem, bombami in raketometi. V napadu je bilo uničeno tudi izvidniško letalo P-3C Orion, ki ga je pakistanska vojska lani poleti dobila od ZDA.

Uporniki zajeli tudi nekaj talcev
Na napad so odgovorili pripadniki posebnih enot mornarice in policije in po štirih urah spopadov je bilo ubitih najmanj 12, ranjenih pa najmanj devet vojakov in zaposlenih v oporišču. O žrtvah med napadalci ni bilo poročil, napadalci pa so v oporišču zadrževali več talcev, tudi kitajsko vojaško osebje.

Notranji minister Pakistana Rahman Malik je povedal, da so napad končali po več urah obleganja, na pomoč pa so vojakom priskočila tudi vojaška vozila. "Zaradi številnih ljudi, ki so bili takrat na območju baze, smo morali operacijo izpeljati na zelo previden način," je povedal tiskovni predstavnik pakistanske vojske in dodal, da je operacija zato trajala toliko časa.

Talibani se maščujejo za smrt bin Ladna
Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani, člani teroristične mreže Al Kaida, ki so po smrti svojega voditelja Osame bin Ladna 2. maja napovedali povračilne napade. "Šlo je za maščevanje za smrt Osame bin Ladna. To je dokaz, da smo še vedno združeni in še vedno močni," je povedal predstavnik talibanov in dodal, da imajo uporniki dovolj hrane in orožja, da se bojujejo najmanj tri dni.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je ob tem povedal, da jih takšni strahopetni napadi ne bodo odvrnili od boja proti terorizmu.

Napad v Pakistanu