Kavasme je bil prijet lani avgusta. Foto: EPA
Kavasme je bil prijet lani avgusta. Foto: EPA

Hosam Kavasme, sicer pripadnika palestinskega gibanja Hamas, mora poleg zaporne kazni plačati še po 250.000 šeklov oziroma 53.000 evrov družinam ubitega 19-letnega Ejala Jifraha in 16-letnih Gilada Šaera ter Naftalija Frankla, ki so bili ugrabljeni junija lani med avtostopom pri Hebronu na Zahodnem bregu in nato umorjeni.

Ugrabitev in umor najstnikov je sprožil silovit odziv Izraela in v mrzličnem iskanju storilcev je bilo aretiranih nekaj sto Palestincev, najmanj pet pa jih je umrlo.

Sledilo je okrepljeno raketiranje izraelskih ciljev z območja Gaze, temu pa vdor izraelske vojske v Gazo. V 50-dnevni vojni je bilo julija in avgusta ubitih skoraj 2.200 Palestincev, večinoma civilistov, in 73 Izraelcev, večinoma vojakov.

Izrael je za ugrabitev obtožil Hamas, ki je pohvalil umor najstnikov, a zatrdil, da so napadalci delovali na lastno pest. Trupla najstnikov so našli tri tedne po njihovem izginotju. V maščevalnem napadu so trije Izraelci ugrabili in živega zažgali palestinskega najstnika Mohameda Abu Kadirja. Trojica je bila že obtožena umora.

Kavasmeja so prijeli avgusta, medtem ko sta bila njegova sostorilca, 32-letni Amer Abu Ejša in 29-letnega Marvan Kavasme, septembra ubita v obstreljevanju z izraelskimi vojaki.

Vojaško sodišče v Izraelu je ugotovilo, da je Kavasme kriv "najhujših zločinov" in "hladnokrvnega ter grozljivega umora treh mladih ljudi". Obsodilo ga je na trikratno dosmrtno kazen.