Sprva javnosti zelo všečna Palinova se je kmalu zapletla v nejasnosti, ki so pokazale njene pomanjkljivosti. Foto: EPA
Sprva javnosti zelo všečna Palinova se je kmalu zapletla v nejasnosti, ki so pokazale njene pomanjkljivosti. Foto: EPA

Kot poročajo mediji, je Palinova novinarsko konferenco sklicala tako hitro, da je bil presenečen celo podguverner Sean Parnell, ki bo od 26. julija namesto nje zasedal položaj guvernerja. Vzrok za odstop ostaja zavit v meglico, saj političarka ni navedla jasnega razloga.

Že dalj časa se je šušljalo, da se ne bo potegovala za drugi mandat guvernerke, zato so mnogi domnevali, da se bo na prihodnjih predsedniških volitvah podala v tekmo proti Baracku Obami. Palinova je bila za guvernerko izvoljena leta 2006 in je uživala visoko stopnjo podpore, ki pa je upadla po neuspešni tekmi za podpredsednico ZDA.

Če bi leta 2010 izgubila v tekmi za guvernerko, potem bi ji to verjetno zaprlo vrata za predsedniško kampanjo. Med petkovo kratko tiskovno konferenco je Palinova povedala, da želi narediti pozitivne premike zunaj vlade in da ne želi zapravljati milijonov dolarjev davkoplačevalskega denarja samo zato, da je lahko guvernerka.

Palinova se je na političnem prizorišču kot meteor pojavila lani, ko jo je, na presenečenje številnih, za svojo podpredsedniško kandidatko izbral Obamov glavni nasprotnik republikanec John McCain. Sprva je s svojimi nastopi požela veliko hval in navdušenja, javnomnenjskega raziskave so pokazale velik porast podpore McCainu, kmalu pa je postalo jasno, da še nima dovolj izkušenj za delovanje v politiki na tako visoki ravni. S svojimi intervjuji, v katerih bodisi ni znala našteti niti enega časopisa, ki ga bere, bodisi je dejala, da ima mednarodne izkušnje, ker s svojega okna vidi Rusijo, je poskrbela za nemalo posmehljivih opazk.