Na letališču pri mestu Leon sta papeža Benedikta XVI. pričakala predsednik Mehike Felipe Calderon in prva dama Margarita Zavala. Foto: EPA
Na letališču pri mestu Leon sta papeža Benedikta XVI. pričakala predsednik Mehike Felipe Calderon in prva dama Margarita Zavala. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. v Mehiki
Vrhunec tridnevnega obiska v Mehiki bo nedeljska maša, na kateri pričakujejo 300 tisoč ljudi. Foto: EPA

"To je ponosna država gostoljubja in nihče se pri vas ne počuti tujca. To sem vedel in to zdaj vidim in čutim v svojem srcu," je dejal 85-letni papež, preden se je z letališča v svojem "papamobilu" popeljal v mesto Leon, kjer bo v nedeljo maševal pred množico okrog 300.000 ljudi.

Calderon je povedal, da je Mehika država z vrednotami in načeli, ki verjame v družino, svobodo, pravico in demokracijo ter da jih je papežev obisk napolnil z radostjo. Papež Benedikt je tudi na letališču ponovil to, kar je povedal novinarjem že med 14-urnim poletom čez Atlantik, namreč da je prišel v Mehiko kot romar upanja, ki moli za vse, še posebej pa za tiste, ki trpijo zaradi starih ali novih nasprotij, zamer in vseh oblik nasilja.

Boj proti kulturi mamil
Med poletom je spomnil na vojno proti mamilom, ki je do zdaj od leta 2006 zahtevala skoraj 50.000 življenj, in pozval Mehičane, naj se odrečejo malikovanju denarja, ki hrani mamilarsko nasilje. Velika odgovornost Cerkve je po njegovih besedah, da izobražuje in uči moralne odgovornosti, sname masko z malikovanja denarja, ki zasužnjuje ljudi, in z lažnih obljub, ki stojijo za kulturo mamil.

Papež je prispel v državo, kjer je 80 odstotkov od skupaj več kot 112 milijonov prebivalcev katoličanov. Zvezna država Guanajuato v osrčju Mehike, kjer je pristal, je malce bolj konservativna od drugih in bolj v skladu z doktrino Vatikana glede splava in pravic homoseksualcev. Primer: leta 2010 so tam aretirali sedem žensk zaradi splava, ki je dovoljen le izjemoma.

Po nedelji sledi obisk Kube
Papež bo po Mehiki obiskal tudi Kubo, kjer katoličani predstavljajo okoli deset odstotkov prebivalstva. Med poletom je poudaril, da "marksistična ideologija ne ustreza več resničnosti". Kubance je pozval, naj najdejo "nove modele, strpno in konstruktivno", pri tem pa jim želijo pomagati.

V Vatikanu so sicer pred odhodom papeža v Latinsko Ameriko poudarili, da bosta obiska pastoralne narave, kljub temu pa so vsaj na Kubi pričakovanja od obiska velika tudi na politični ravni.