Papež Frančišek je v Assisi prispel s svojim letalom. Foto: EPA
Papež Frančišek je v Assisi prispel s svojim letalom. Foto: EPA
Papež v Assisiju pozval k skromnosti

Papež je v Assisiju, ki leži v pokrajini Umbrija v osrednji Italiji, obiskal bolne in otroke invalide v ustanovi Seraphico, v prostorih nadškofije pa se je srečal z revnimi. V dvorani škofovske palače je papež dejal, da bi se morala Cerkev "sleči" in vrniti k duhovnim osnovam. "Cerkev, vsi mi bi se morali sleči, znebiti posvetnosti," je dejal in dodal, da je "posvetnost morilec, ker ubija duše, ubija ljudi, ubija Cerkev".

"Krščanstvo brez križa, brez Jezusa, brez tega, da bi odvrgli oblačila, je kot slaščičarna, lepa torta. Nevarnost posvetnosti je zelo velika," je posvaril papež.

Na trgu pred baziliko svetega Frančiška Asiškega, v kateri je Frančišek Asiški tudi pokopan, je daroval sveto mašo. Na njej naj bi se zbralo okoli 50.000 ljudi, iz prve vrste jo je spremljal tudi italijanski premier Enrico Letta.

V katedrali svetega Rufina se je sešel z duhovniki in drugimi predstavniki Cerkve, v baziliki Marije Angelske pa se bo srečal z mladimi iz Umbrije. V kapeli bazilike svete Klare bo tudi tiha maša.

Papež je govoril predvsem o tem, kako naj bi Cerkev ponižno sledila načelom Frančiška Asiškega, ki se je odločil za revščino. "Želim govoriti o tem, kako bi morala Cerkev odvreči svoja oblačila, kako bi Cerkev nekako morala ponoviti gesto svetega Frančiška," je po besedah škofa iz Assisija dejal papež, ki naj bi svet pozval, naj se vrne k naravi in se odreče posvetnemu bogastvu.

Papež je za dan svojega obiska Assisija izbral prav 4. oktober, ko verniki praznujejo god Frančiška Asiškega, v mestecu pa so ga pričakali številni verniki, bilo naj bi jih okoli 100.000, in več kot 1.000 novinarjev.

Frančišek Asiški znan po asketskem življenju
Frančišek Asiški je v 13. stoletju v Italiji ustanovil red frančiškanov, znan pa je bil po svojem asketskem življenju in povezanosti z naravo. Verjel je v pomen uboštva v osebnem življenju vsakega kristjana in v življenju celotne Cerkve.

Papež v Assisiju pozval k skromnosti