Papeža je pozdravilo na tisoče vernikov. Foto: Reuters
Papeža je pozdravilo na tisoče vernikov. Foto: Reuters
Papež romal na Sardinijo

Ob kritiki odnosa do denarja se je papež dotaknil tudi vprašanja brezposelnosti in opomnil, da pomanjkanje dela povzroča trpljenje. "Brez dela ni dostojanstva," je dejal papež.

Ob prihodu na letališče v Cagliariju se je Frančišek najprej odpravil v središče mesta, kjer so ga pričakali številni verniki. Srečal se je s predstavnikom brezposelnih, predstavnico organizacije za solidarnost in predstavnikom pastirjev.

Pozneje se je odpravil pred Marijino središče v mestu Bonaria, kjer ga je na maši pričakalo 100.000 vernikov. Ime tega svetišča je tudi izvor imena papeževega rojstnega mesta, Buenos Airesa.

Brezposelnost je na Sardiniji še posebej pereča težava, saj je brez dela 18 odstotkov, med mladimi pa je brezposelnost kar 51-odstotna.

V središču Cagliarija je papež nagovoril 20.000-glavo množico in se pri tem dotaknil mladih, ki trpijo zaradi pomanjkanja dela, in vseh, ki živijo v negotovosti. Omenil je tudi delodajalce, ki se borijo za boljši jutri.

Moškega in žensko v središče
Govor je izkoristil tudi za spomine na svoje odraščanje. "To je realnost, ki sem jo dobro poznal v Argentini. Sam tega, da ne bi imel dela, nisem doživel, moja družina pa," je dejal in pojasnil, kako je njegov oče s severa Italije odšel v Argentino s trebuhom za kruhom, tam pa med veliko krizo leta 1929 vse izgubil.

Zbranim romarjem je tolažeče spregovoril o pogumu, ki je potreben za preživetje. Spomnil je, da je današnje stanje "posledica odločitve sveta, ekonomskega sistema, ki v svoje središče postavlja idol, ki se mu reče denar", ob tem pa opomnil, da je treba v središče ponovno postaviti moškega in žensko.

"Borimo se proti temu idolu, proti sistemu brez etičnosti in pravičnosti, v katerem vsemu vlada denar," je o denarju dejal papež.

V imenu tega sistema smo pozabili na najšibkejše, na starejše, na tiste, ki nimajo ničesar, tudi mladi so danes zapuščeni in brez dostojanstva, je bil še kritičen.

Papež romal na Sardinijo