Papež je novinarjem zaupal, da si je kot zadnji film ogledal Življenje je lepo italijanskega režiserka Roberta Begninija, ki je z njim leta 1999 osvojil oskarja za tujejezični film. Foto: EPA
Papež je novinarjem zaupal, da si je kot zadnji film ogledal Življenje je lepo italijanskega režiserka Roberta Begninija, ki je z njim leta 1999 osvojil oskarja za tujejezični film. Foto: EPA
Papež Frančišek
Med verniki po vsem svetu je papež hitro postal izjemno priljubljen. Foto: EPA
Papež Frančišek
Pedofilski škandali so močno zamajali ugled Cerkve v zadnjih letih. Foto: EPA

V enem izmed redkih pogovorov za italijanske časopise je Frančišek pred prvo obletnico papeževanja, ki jo bo zaznamoval 13. marca, odločno branil Cerkev glede spolnih zlorab duhovnikov nad otroki.

"Katoliška cerkev je morda edina javna ustanova, ki je ravnala transparentno in odgovorno. Nihče drug ni storil več, pa vendar je Cerkev edina, ki jo napadajo," je dejal papež za časopis Corriere della Sera in ob tem spomnil, da so primeri spolnih zlorab "grozljivi, ker za seboj puščajo zelo globoke rane".

"Statistika nasilja nad otroki je pretresljiva, hkrati pa tudi kaže, da se večina zlorab zgodi znotraj družine ali bližnje okolice," je pojasnil poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Njegovega predhodnika Benedikta XVI., ki se je kot prvi papež odkrito lotil vprašanja pedofilije v duhovniških vrstah, je označil za izredno pogumnega, ker je utrl pot do sprememb odnosa Cerkve do pedofilskih duhovnikov.

Lani decembra je Frančišek oblikoval posebno komisijo, ki bo preiskala primere spolnih zlorab v Cerkvi, poskrbela za preventivo in primerno pomoč žrtvam.

Združeni narodi so prejšnji mesec ostro kritizirali Vatikan, ker ni izkoreninil pedofilije in je prikrival zlorabe. Pozvali so k javni preiskavi spolnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi in k odstopu vseh pedofilskih duhovnikov ter predaji policiji.

Cerkev bo ostala pri svojih stališčih
V prvem letu papeževanja je Frančišek s poudarjanjem skromnosti in skrbi za revne navdušil številne po svetu, saj so v njem videli nov veter v Vatikanu. Z naraščanjem priljubljenosti so narasla tudi pričakovanja, še posebej glede spremembe odnosa do družbeno najbolj perečih vprašanj, kot so kontracepcija, splav in homoseksualnost.

"Prikazovati papeža kot nekakšnega Supermana, nekakšno zvezdo, dojemam kot žalitev. Papež je človek, ki se smeji, joka, spi in ima prijatelje kot vsi drugi, je normalen človek," na prevelika pričakovanja in navdušenje odgovarja 77-letni argentinski papež.

Bolj kot vernikom naj bi bile njegove besede namenjene liberalno mislečim v Katoliški cerkvi, ki do njega prav tako gojijo velika pričakovanja.

V pogovoru je jasno povedal, da ne bo spreminjanja stališča Cerkve glede zavračanja vseh oblik kontracepcije, kar je začrtal papež Pavel VI. v encikliki Humanae Vitae leta 1968. Napovedal je, da bo škofovska sinoda oktobra letos skušala le bolje pojasniti in uveljaviti ta stališča.