Frančišek je tretji papež, ki je obiskal nacistično koncentracijsko taborišče Aushwitz na Poljskem. Foto: Reuters
Frančišek je tretji papež, ki je obiskal nacistično koncentracijsko taborišče Aushwitz na Poljskem. Foto: Reuters
Papež Frančišek v Auschwitzu
Papež se je med obiskom taborišča srečal z nekdanjimi taboriščniki. Foto: Reuters
Papež Frančišek obiskal Auschwitz

Frančišek je tretji papež, ki je obiskal to nacistično koncentracijsko taborišče, v katerem je bilo med drugo svetovno vojno ubitih 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Pred njim sta ta kraj obiskala tudi papeža Benedikt XVI. in Janez Pavel II.

A v nasprotju s svojima predhodnikoma papež Frančišek ni govoril o grozotah, ki so se tam zgodile, poroča BBC. Frančišek je v samoti molil in sam hodil po taborišču. Srečal se je tudi z nekaterimi preživelimi taboriščniki in tistimi, ki so Jude med vojno reševali. Med njimi je bila po poročanju Slovenske tiskovne agencije Helena Dunicz Niwinska, stara 101 leto, ki je igrala violino v taboriščnem orkestru. Po srečanju je molil pred Zidom smrti, kjer so nacisti streljali zapornike.

Papež je molil tudi pred zaporniško celico Maximiliana Kolbeja, blaženega poljskega katoliškega redovnika, ki je v taborišču umrl.

Frančišek je sicer na petdnevnem obisku Poljske ob 1.050-obletnici poljskega sprejema krščanstva. V četrtek je med shodom na Svetovni dan mladih v Krakovu pozval k sočutju do migrantov. Več sto tisoč ljudem je dejal, da se "milostno srce odpira in izkazuje dobrodošlico beguncem in migrantom," s čimer se je postavil proti poljski protipriseljenski konservativni vladi.

Kot še poroča STA, je Poljska med papeževim obiskom začasno spet uvedla nadzor na mejah s sosedami v EU-ju.

Papež Frančišek obiskal Auschwitz