Papež je pred pridigo padel, potem ko se je spotaknil. Foto: EPA
Papež je pred pridigo padel, potem ko se je spotaknil. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež pozdravlje zbrano množico v Czestochowi. Foto: EPA

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je v nagovoru ostro kritiziral hlastanje po vplivu in moči, ljudi pa pozval, naj se, tako kot Bog, "naredijo majhne," naj izkažejo ponižnost in usmiljenje. Posebej je omenil tudi Marijo, ki "ni ne vladarica ne glavna igralka, temveč mati in služabnica".

Papež je največ pozornosti vzbudil s padcem. Pred začetkom pridige se je spotaknil in padel, a se potem spet hitro dvignil in začel pridigo, poročajo mediji. V omenjenem svetišču, ki leži približno 100 kilometrov severozahodno od Krakova, so mašo pripravli v okviru praznovanj ob 1050-letnici krščanstva na Poljskem.

Papež poslal telegram Pahorju
Na poti na Poljsko je, ko je preletel tudi Slovenijo, poslal telegram predsedniku Borutu Pahorju. "Ko vstopam v slovenski zračni prostor med svojim potovanjem na Poljsko, pošiljam prisrčne pozdrave Vaši ekscelenci in vašim sodržavljanom ter kličem nad narod obilje Božjega blagoslova."

Papež se je v Czestochowo pripeljal z avtomobilom, in ne s helikopterjem, kot je bilo sprva predvideno, vendar pa so bile vremenske razmere neprimerne za letenje. V Krakov se bo vrnil z vlakom, pri čemer ga bo spremljala skupina duševno prizadetih. Nato bo v velikem krakovskem parku Blonia pozdravna slovesnost z več sto tisoč mladimi, ki se udeležujejo srečanja katoliške mladina, svetovnega dne mladih.

Do nedelje, ko se bo svetovni dan mladih sklenil, naj bi se niza dogodkov udeležilo najmanj pol milijona romarjev iz 187 držav, okoli 560 tudi iz Slovenije.