Papež je nagovoril vernike, med katerimi je zelo priljubljen. Foto: EPA
Papež je nagovoril vernike, med katerimi je zelo priljubljen. Foto: EPA

Papež je verujočim svetoval, naj v svoje življenje spustijo veselo osuplost, ki so ga začutili Jezusovi učenci ob njegovem vstajenju.

Ob veliki noči je Frančišek v nedeljo v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) obsodil prelivanje krvi na kriznih žariščih. Pred 150.000 zbranimi na Trgu sv. Petra je Izraelce in Palestince pozval k nadaljevanju mirovnih pogajanj, v Siriji se je zavzel za končanje državljanske vojne, obsodil je nasilje nad civilnim prebivalstvom.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je prav tako molil za končanje nasilja v Iraku, zaskrbljenost je izrazil tudi nad razmerami v Ukrajini, kjer papež upa, da bodo z mednarodnimi prizadevanji preprečili nasilje.

K večji podpori beguncem
Frančišek je izrazil še upanje, da bodo kmalu končani spopadi v Srednjeafriški republiki in Južnem Sudanu, po njegovih besedah pa se morajo končati tudi teroristični napadi v Nigeriji. Papež je molil še za spravo v Venezueli.

Papež se je prav tako zavzel za intenzivnejši boj proti lakoti ter izkoriščanju otrok in starejših, pozval pa je še k večji podpori beguncem in priseljencem, da bi lahko ti živeli dostojanstveno.

Med prazniki je papež bolne otroke razveselil s čokoladnimi jajčki, brezdomcem okoli rimske postaje Termini pa je škof v njegovem imenu razdelil po 50 evrov in jim voščil veliko noč. Denar je Frančišek dal tudi okoli 30 ženskam, ki v Vatikanu stanujejo pri sestrah matere Tereze.

Za 77-letnega Frančiška je to druga velika noč, odkar je marca lani postal papež.