Osebni strežnik je od leta 2006 papežu pomagal pri oblačenju, pripravi obrokov in je bil eden izmed redkih, ki je imel dostop do papeževih zasebnih prostorov. Foto: EPA
Osebni strežnik je od leta 2006 papežu pomagal pri oblačenju, pripravi obrokov in je bil eden izmed redkih, ki je imel dostop do papeževih zasebnih prostorov. Foto: EPA

V eni najhujših obsodb kraje in izdaje zaupnih dokumentov je tretji v vatikanski hierarhiji, namestnik državnega sekretarja, nadškof Angelo Becciu v pogovoru za časopis L'Osservatore Romano dejal, da je objava ukradenih dokumentov v knjigi italijanskega novinarja Gianluigija Nuzzija "kriminalno" dejanje.

To je prvič, da je uradni vatikanski časopis poročal o aretaciji vodje papeževega osebja pred skoraj tednom dni. Časopis piše, da so pri 46-letnem Paolu Gabrieleju našli "večjo količino" papeževih zasebnih dokumentov.

Papež se zaradi izdaje zaupnih dokumentov počuti izdanega in je odločen, da bo razkril vse, ki so bili vpleteni v škandal. Krajo bo preiskovala posebna komisija vplivnih kardinalov, ki lahko zasliši vsakogar, za katerega meni, da ima podatke o tej zadevi.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je povedal, da med osumljenci ni kardinalov in jih tako tudi niso zaslišali, o čemer so poročali nekateri mediji.

"Papeža je izdajanje tajnih informacij prizadelo. Trpi, a istočasno želi razumeti, zakaj se je to zgodilo," je na novinarski konferenci zaupal Lombardi.

"Še posebej je razočaran nad Paolom Gabrielejem, ki mu je bil blizu, ki ga je poznal, ljubil in spoštoval," je še povedal Lombardi.

Strežnik le žrtveno jagnje?
Po petkovi aretaciji papeževega osebnega strežnika so se v javnosti takoj pojavili dvomi o njegovi krivi, saj je znan po svoji vdanosti in zvestobi papežu, zato so številni prepričani, da se je Gabriele po naključju znašel sredi spletk znotraj vatikanske hierarhije.

Izdani zaupni dokumenti razkrivajo nečednosti znotraj vatikanskih zidov, od korupcije in brezbrižnega zapravljanja denarja pa do notranjih spopadov za oblast.

Odvetniki Gabrieleja so napovedali, da bo njihova stranka popolnoma sodelovala s preiskovalci, zato poznavalci pričakujejo, da bi lahko on imenoval tudi morebitne druge vpletene v škandal, ki je dobil ime "Vatileaks".