Benedikt XVI. je do zdaj trikrat imenoval nove kardinale. Foto: EPA
Benedikt XVI. je do zdaj trikrat imenoval nove kardinale. Foto: EPA
Potrditev Franca Rodeta za kardinala
Slovenci se ponašamo z dvema kardinaloma. Poleg Franca Rodeta je kardinal tudi nekdanji torontski nadškof Alojzij Ambrožič. Foto: EPA

Kardinali so takoj za papežem najvišji cerkveni dostojanstveniki in iz njihovih vrst se izvoli novega papeža. Med 24 novimi kardinali, ki bodo uradno potrjeni na konzistoriju 20. novembra, je osem Italijanov. S tem se je število italijanskih kardinalov, ki imajo pravico do glasovanja za papeža, povišalo na 25.

Prevlada italijanskih kardinalov po mnenju poznavalcev pomeni, da bi bil lahko naslednji papež Italijan.

Novi kardinali prihajajo iz Afrike in Azije, Severne in Južne Amerike ter Evrope, po posameznih državah pa iz Italije, Poljske, Egipta, ZDA, Nemčije, Zambije, Ekvadorja, Demokratične republike Kongo, Brazilije in Šrilanke.

Benedikt XVI. bo nove kardinale uradno imenoval na posebnem kardinalskem zboru 20. novembra, ko bodo prejeli kardinalski prstan in škrlatno kardinalsko pokrivalo. Brez novembrskega imenovanja bi se število kardinalov z volilno pravico z januarjem leta 2011 zmanjšalo na 101.

Papež Pavel VI. je leta 1968 določil, da število kardinalov z volilno pravico ne sme presegati 120, čeprav ne gre za trdno določeno pravilo, saj ima papež pravico imenovati tudi več kardinalov. Z zadnjim imenovanjem se je tako število takih kardinalov povišalo na 121.

Naslednji papež konservativec in Evropejec?
Benedikt XVI. je v času svojega papeževanja imenoval 50 od 120 kardinalov z volilno pravico, kar po besedah poznavalcev povečuje možnost, da bo prihodnji papež izbran prav iz njihovega kroga.

Večina novoimenovanih kardinalov pripada konservativni struji in ima kot zdajšnji papež podobne poglede na občutljiva vprašanja, kot so splav, ženske duhovnice in poročanje duhovnikov - vse, čemur Benedikt XVI. nasprotuje. Prihodnji papež zato ne bi smel odstopati od teh stališč, še pravijo strokovnjaki.

Odločitev o novih kardinalih je papež sporočil na redni tedenski avdienci na Trgu svetega Petra in dejal, da njegova izbira odraža "univerzalnost Cerkve". Medtem ko so prejšnji papeži povečali število kardinalov iz nerazvitih držav, je Benedikt XVI. imenoval večino Evropejcev.

Funkcija kardinalov je dosmrtna in njihovo skupno število bo zdaj znašalo 203. Za Evropejci jih največ prihaja iz Latinske Amerike.