Mladi so z navdušenjem sprejeli papeža. Foto: Reuters
Mladi so z navdušenjem sprejeli papeža. Foto: Reuters
Madrid
Benedikt XVI. je na svojem tretjem obisku v Španiji. Foto: EPA
Madrid
V Madrid se zgrinjajo množice mladih z vsega sveta. Foto: EPA
Protesti v Španiji
Protestniki so se med drugim zavzeli za jasno ločitev med državo in Cerkvijo. Foto: EPA
Papež prispel na dneve mladih

Papež, ki ga je na letališču ob približno 2.000 mladih pričakal tudi kraljevi par in španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, je Španijo pozval, naj ohrani "zaklad" svoje krščanske identitete, hkrati pa je bil kritičen do sodobne kulture. Mladi katoličani so priče "prevladujoči plitvosti, potrošništvu in hedonizmu, široko razširjeni banalizaciji seksualnosti, pomanjkanju solidarnosti in pokvarjenosti", je dejal 84-letni papež. Nekateri mladi poleg tega izkušajo "odkrit ali prikrit prezir ali preganjanje" zaradi krščanske vere, v javnem življenju pa so "prikrajšani za prisotnost Kristusa", je še dejal.

Mladi bodo papežu priredili dobrodošlico
V čast papežu je najprej potekala slovesnost na madridskem letališču, nato pa se je s papamobilom popeljal po madridskih ulicah. Papež se je s svojim vozilom pripeljal do Puerta de Alcala, enega izmed petih zgodovinskih vhodov v Madrid. Tam je izstopil iz papamobila, madridski župan Alberto Ruiz-Gallardon pa mu je simbolično predal ključe mesta. Papež se je nato sprehodil skozi "vrata" v mesto, pri tem pa ga je spremljalo 50 mladih romarjev, po deset z vsake izmed petih celin.

Zvečer so mu mladi priredili dobrodošlico še na trgu Cibeles v središču španske prestolnice, ki bo prizorišče treh izmed štirih osrednjih dogodkov v okviru svetovnega dneva mladih. V torek je tam že potekala otvoritvena maša, v petek pa bo potekal križev pot.

Trdni temelji
Na trgu je papež mlade katoličane pozval, naj se uprejo skušnjavi, da bi sledili "modnim idejam" in da bi jih vodile "trenutne muhe". Dejal je, da bi morali svoje življenje graditi na "trdni skali" in se upreti napadom slabosti. "To je v nasprotju s tistimi, ki gradijo na pesku - na nečem, kar je v tistem trenutku videti kot raj -, vendar pa se njihovo delo zruši ob prvem sunku vetra," je uporabil staro krščansko prispodobo.

"Vsi ki sledijo modnim idejam, iščejo zatočišče v sedanjosti, bo tem pa pozabljajo na pravo resnico. Ali pa se zatečejo k lastnim mnenjem, namesto da bi iskali preprosto resnico," je še dejal. Po njegovih besedah je pomembno, da se mladi ne vdajo takšnim skušnjavam, ker potem le obstajajo brez smernic in uživajo v svobodi brez Boga. "Ob šibkosti, ki nas včasih prevzame, se lahko vedno zanesemo na milost Boga, ki nam je vedno pripravljen pomagati," je poudaril.

Vrhunec v nedeljo
Letošnji svetovni dan mladih poteka pod geslom "Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri", njegov vrhunec pa bo nedeljska sklepna maša na letališču Cuatro Vientos jugozahodno od Madrida, ki jo bo daroval papež. Dan pred tem bo Benedikt XVI. vodil večerno vigilijo, po kateri bodo mladi prebedeli vso noč.

To je že tretji obisk papeža Benedikta XVI. v Španiji, ki je verjetno dvignil tudi največ prahu, saj so visoki stroški obiska, ki naj bi znašali med 50 in 60 milijoni evrov, za nekatere nesprejemljivi, saj se država spopada s hudo gospodarsko krizo in rekordno visoko brezposelnostjo, pri čemer je še posebej skrb vzbujajoč podatek, da je brez dela skoraj polovica mladih.

Nezadovoljstvo tudi med duhovniki
Pred prihodom papeža so zato že potekali protesti, shodi pa so napovedani tudi med obiskom. Med protestniki so tradicionalno tudi tisti, ki nasprotujejo cerkveni politiki do homoseksualnih parov.

Voditelj Medškofijskega odbora za mladino Gregor Kunej je iz Madrida sporočil, da so vsi slovenski romarji dobro in ob tem pojasnil, da izgredi na trgu Puerto de Sol svetovnega dneva mladih niso zaznamovali v taki meri, kot dobivajo odmeve iz Slovenije. "Nekako čutimo, da slovenski mediji o tem dogodku poročajo tako, kot da je šlo za vsesplošne demonstracije. Danes smo prelistali vse časopise. Gre za okoli štiri tisoč protestnikov, ki so se spustili na nekulturen način izražanja svobode govora, kjer papeža in Cerkev primerjajo z najnizkotnejšimi prispodobami. Zato je to res negativna slika za protestnike same, da so izbrali tak način izražanja svojega mnenja in stališč," je povedal. O protestih, ki spremljajo papežev obisk, so ta teden sicer poročali vsi svetovni mediji.

Cerkev vztraja, da bodo okoli 80 odstotkov stroškov pokrili s prispevki okoli milijona mladih romarjev in preostanek zakrpali z donacijami podjetij, med katerimi je nekaj multinacionalk, kot sta Coca Cola in bančni velikan Santander, kar je med drugim razburilo tudi okoli 120 španskih duhovnikov, ki so junija celo napisali protestno pismo.

Nekateri ocenjujejo, da bodo stroški obiska dejansko dosegli sto milijonov evrov, na koncu pa jih bodo po napovedi nasprotnikov papeževega obiska pokrili predvsem davkoplačevalci.

Španska policija je že v torek aretirala mladega študenta kemije iz Mehike, ker naj bi nameraval izvesti napad s plinom na protestnike. Policija je zasegla njegov prenosnik, prenosni disk in dva zvezka z zapiski o kemikalijah, ki niso bili povezani z njegovim študijem.

Za splav bo odpuščeno
Pred papeževim obiskom v Španiji je Vatikan duhovnikom dovolil, da pri spovedi podelijo odpuščanje mladim vernicam, ki so splavile. V skladu s cerkvenimi zakoni je prekinitev nosečnosti greh, ki se ga kaznuje z izobčenjem. Iz madridske nadškofije so sporočili, da se je Vatikan odločil za to, da bi verniki na svetovnem dnevu mladih lažje uživali sadove božje milosti.

Vatikan je že pred nekaj dnevi sporočil, da je dovolil popolno odpuščanje za vse mlade, ki se bodo udeležili dogodka. V madridskem parku Retiro je postavljenih 200 mobilnih spovednic, kjer bo v različnih jezikih spovedovalo več sto duhovnikov. Sam papež bo v nedeljo spovedal tri vernike.

Papež prispel na dneve mladih