Akreditirani diplomati v avdienci pri papežu. Foto: EPA
Akreditirani diplomati v avdienci pri papežu. Foto: EPA

"Umor guvernerja Pandžaba kaže, kako nujno je ukiniti ta zakon," je dejal poglavar Katoliške cerkve na svečanosti izmenjav novoletnih čestitk s predstavniki diplomatskega zbora, akreditiranega pri Svetem sedežu.
V istem govoru je papež implicitno zahteval od držav, zastopanih na tej svečanosti, da prilagodijo svoj politični sistem katoliškemu nauku. Ob tem je obsodil azijske in afriške države, kjer so krščanske manjšine diskriminirane oziroma ogrožene, poimensko izpostavil Irak, Egipt in Nigerijo, muslimanske voditelje pa pozval, da zajamčijo kristjanom enakopravnost.
Povod za letošnji govor so bili bombni napadi v krščanskih cerkvah v Iraku in Egiptu ter umor vodilnega pakistanskega politika, ki je nasprotoval zakonu, po katerem se bogokletstvo proti islamu kaznuje s smrtjo.
Benedikt XVI. je v govoru obsodil tudi zahodne države, "v katerih se daje velik pomen pluralizmu in strpnosti, a se religija vse bolj marginalizira", zdravstvene delavce in sodnike pa celo pozval, naj se ne izneverijo zavesti vernikov z aluzijami na splav, ločitev in druge prakse, ki niso v skladu s katoliškim naukom.