To je papežev drugi obisk v Assisiju, kraju sv. Frančiška Asiškega, po katerem se je papež iz Argentine poimenoval. Foto: Reuters
To je papežev drugi obisk v Assisiju, kraju sv. Frančiška Asiškega, po katerem se je papež iz Argentine poimenoval. Foto: Reuters
Svetovni dan molitve v Assissiju

Vse "moške in ženske dobre volje, ne glede na vero", je pozval, naj molijo za mir. "Svet je v vojni, svet trpi," je dejal papež pred srečanjem v romarskem središču v Assisiju v osrednjem delu Italije, kjer od nedelje poteka srečanje verskih dostojanstvenikov z vsega sveta.

Več kot 500 voditeljem različnih krščanskih cerkva in drugih svetovnih verstev ter 12 tisoč drugim udeležencem se je tretji dan srečanja ― na svetovni dan molitve za mir ― pridružil tudi papež Frančišek. Že pri jutranji maši v Vatikanu je papež Frančišek spomnil Zahod, ki ga pretresajo napadi islamskih skrajnežev, da so po svetu zaradi spopadov cela mesta zravnana z zemljo, ujetnike mučijo, družine pa stradajo do smrti.

Srečanje z žrtvami vojne
Sveti oče se je zavzel za skupna prizadevanja vseh religij za zaustavitev vojne in nasilja. "Mi smo prestrašeni zaradi terorističnih dejanj, a to ni nič v primerjavi z dogajanjem v državah, kjer noč in dan padajo bombe ... Dobro bi bilo, če bi se vsi sramovali, sramovali tega, da so ljudje, naši bratje in sestre, sposobni tega."

79-letni papež iz Argentine se je v Assisiju sešel z žrtvami vojne in verskimi dostojanstveniki, med katerimi sta carigrajski patriarh Bartolomej I. in canterburyjski nadškof Justin Welby. Na štiri oči naj bi se sešel tudi s po enim predstavnikom muslimanske in judovske skupnosti ter vodjo japonske šole budizma tendai Koeijem Morikavo.

Sledila je zasebna molitev, nato pa se bodo verski dostojanstveniki sešli na skupni slovesnosti, kjer bo po en predstavnik vsake vere in en predstavnik žrtev vojne prebral sporočilo miru.

Svetovni dan molitve v Assissiju