Rota je najvišje prizivno sodišče. Foto: EPA
Rota je najvišje prizivno sodišče. Foto: EPA

Poudaril je še, da nihče nima neodtujljive pravice do poroke. Sveti oče je to izjavil na letnem govoru v rimski roti, ki je najvišje prizivno sodišče Rimskokatoliške cerkve in odloča o razveljavitvah zakonov. Rota izvira iz 13. stoletja, pomeni pa "kolo", saj so se sodniki nekdaj sestajali v okrogli sobi in poslušali primere. Cerkev s postopkom razveljavitve razglasi, da poroka nikoli ni obstajala.

Papež je duhovnikom dejal, da razlogov, ki pripeljejo do konca zakona, včasih ni mogoče predvideti že vnaprej, zato je treba večji poudarek dati pogovorom in nasvetom pred sklenitvijo zakonske zveze.

"Le z veliko ukvarjanja z bodočima zakoncema se je mogoče izogniti škodljivemu krogu neveljavnih porok," je dejal in dodal, da pravica do cerkvene poroke ženinu in nevesti nalaga, da se resnično zavežeta k pristnemu in resničnemu zakonu. "Nihče ne more trditi, da je pravica do poročnega obreda njegova pravica," je dodal.

Skrb Vatikana glede razveljavitev poroke se v največji meri nanaša na dogajanje v ZDA, od koder je leta 2006 prišlo več vlog za razveljavitev zakona kot iz vseh drugih držav skupaj.