Nekaterim prebivalcem Pariza je dovolj izrednega stanja, ki traja od lanskega novembra in ga želi vlada podaljšati najmanj do konca maja. Foto: EPA
Nekaterim prebivalcem Pariza je dovolj izrednega stanja, ki traja od lanskega novembra in ga želi vlada podaljšati najmanj do konca maja. Foto: EPA

Izredno stanje, ki ga želijo oblasti podaljšati do konca maja, bo, kot je v sredo dejal predsednik francoske vlade Manuel Valls, "zagotovo časovno omejeno". O ukrepih, ki so del ustavne spremembe, naj bi glasovali sredi februarja.

S podaljšanjem izrednega stanja, ki naj bi nehalo veljati 26. februarja, se po poročanju francoskega spletnega portala Atlantico strinja okoli 80 odstotkov Francozov. Med njimi pa ni več tisoč ljudi, ki so v Parizu v soboto protestirali proti nameram vlade. Poleg podaljšanja izrednega stanja vlada zagovarja tudi odvzem francoskega državljanstva ljudem, ki so obsojeni terorističnih dejanj in imajo dvojno državljanstvo.

"Neskončni" in "rasistični" ukrepi
Ti ukrepi "v imenu hipotetične varnosti ogrožajo naše svoboščine", so sporočili organizatorji, med katerimi je bilo več nevladnih organizacij in sindikatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi teh ukrepov je v sredo sicer odstopila ministrica za pravosodje Christiane Taubira.

Na Trgu republike se je zbrala množica protestnikov. Policija sporoča, da jih je bilo okoli 5.000, organizatorji pa, da se je shoda udeležilo okoli 20.000. "Do kdaj bo trajalo izredno stanje? Do konca Islamske države? Še deset let ali za vedno," je vprašala ena izmed protestnic. "Enkrat mora biti konec," je dodala. Pri ukrepu o odvzemu državljanstva pa gre za "rasističen ukrep, po katerem bodo nekateri bolj Francozi od drugih", opozarja neka druga protestnica.