Francoska policija je evakuirala območje okoli Eifflovega stolpa v Parizu. V znak žalovanja so na stolpu ugasili razsvetljavo. Foto: EPA
Francoska policija je evakuirala območje okoli Eifflovega stolpa v Parizu. V znak žalovanja so na stolpu ugasili razsvetljavo. Foto: EPA
false
V Belgiji so aretirali tri osebe, ki naj bi bile povezane z napadi v Parizu. Foto: EPA
false
Prizorišča so natančno preiskana. Foto: EPA
Teroristični napad v Parizu, 13. 11. 2015
Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Kot so sporočili iz te skupine, so napadi odgovor na žalitve preroka Mohameda in napade na položaje IS-ja. Foto: Reuters
Pariz
Najhujši teroristični napad v Franciji do zdaj se je zgodil na več lokacijah po vsem mestu. Foto: Reuters
Francois Hollande
Francoski predsednik Francois Hollande, ki je bil tudi na nogometni tekmi med Francijo in Nemčijo, je vidno pretresen nagovoril državljane in dejal: "To je grozljivo." Foto: Reuters
Odzivi na napade po svetu
Francoski veleposlanik: Najhujši napad po 2. sv. v.
Izredne razmere v Franciji zaradi napadov v Parizu
Slovenska v Parizu: napadi spremenili tukajšnje življenje

Pred tem je pariški tožilec Francois Molins na tiskovni konferenci dejal, da so bili napadalci razporejeni v tri "usklajene skupine teroristov" in da primer preiskuje tudi belgijsko tožilstvo: "Odkriti moramo, od kod so ... in kako so se financirali."

Kot je potrdil, je bilo v napadu sedem in ne osem napadalcev, kot so sprva poročali mediji. Po odvzetih prstnih odtisih so identificirali enega od sedmih napadalcev, ki so se razstrelili - to je Francoz (30), ki je bil že v preteklosti znan francoskim obveščevalnim službam, nikoli pa ni bil v zaporu. "Leta 2010 so ugotovili, da ima skrajna stališča, vendar ga niso povezali z nobeno teroristično organizacijo," je dejal tožilec. Prav tako je potrdil, da so ob enem od napadalcev odkrilil sirski potni list. "Sedem teroristov, ki so se razstrelili, je uporabljalo puške kalašnikov, vsi so imeli na sebi podobne pasove z razstrelivom [...] Glede vozila pa videoposnetki kažejo, da so vozili črn seat in črn polo, ki sta bila registrirana v Belgiji."

Oseba, ki je v Belgiji najela omenjena avtomobila, je bila francoski državljan. "To osebo so pridržali na meji z Belgijo, ko je vozila avtomobil. Z njo sta bili še dve osebi," je dejal tožilec, ki je pohvalil izredno učinkovito sodelovanje med Belgijo in Francijo.

Napadalec naj bi poskušal vstopiti na stadion
Wall Street Journal, navaja ga tudi BBC, pa poroča, da je imel eden izmed samomorilskih napadalcev v bližini stadiona vstopnico za prijateljsko tekmo med Francijo in Nemčijo, ki sta jo gledala tudi francoski predsednik Francois Holland in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier ter da je skušal vstopiti na stadion. Vendar pa mu je to preprečil varnostnik, ki je ugotovil, da nosi pas z razstrelivom. Skušal ga je prijeti, vendar je napadalec pobegnil in se kmalu zatem razstrelil v bližini stadiona.

Med mrtvimi tudi tujci
Teroristi so v usklajenih akcijah napadli šest ciljev v francoski prestolnici. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 129 ljudi, 352 je ranjenih, najmanj 99 pa v kritičnem stanju. Zaradi številnih ranjenih se oblasti bojijo, da bo mrtvih še več. Številni Parižani darujejo kri v bolnišnici George-Pompidou, saj je primanjkuje.

Med žrtvami so tudi tujci, in sicer najmanj dva Belgijca, eden izmed njiju hrvaškega rodu, in Romuna, Portugalec, Španec, sestri iz Tunizije, ki sta bili v Parizu na praznovanju rojstnega dne. Med žrtvami naj bi bil tudi Šved. Britanski premier David Cameron je dopoldne dejal, da so med žrtvami morda tudi Britanci. Med hudo ranjenimi je Avstrijec. Francoska vlada je odprla posebno spletno stran, na kateri lahko svojci in prijatelji iščejo pogrešane osebe. Podporo Franciji izraža ves svet, Parižani pa so ponudili roko someščanom.

MZZ: Ni podatkov, da so med žrtvami Slovenci

Z MZZ-ja sporočajo, da sta ministrstvo in slovensko veleposlaništvo v Parizu v rednem stiku s pristojnimi francoskimi organi. Kot so sporočili, se do zdaj nihče izmed Slovencev, ki so morebiti v Parizu, ali njihovih svojcev ni obrnil na ministrstvo za kakršno koli pomoč. Prav tako ni podatkov, da bi bil kdo izmed njih med žrtvami sinočnjih dogodkov.
Ob tem na MZZ-ju odsvetujejo vsa nenujna potovanja v Francijo. Slovenskim državljanom, ki so trenutno tam, pa svetujejo, naj spremljajo stanje, se izogibajo mest, kjer se zbirajo ali so večje skupine ljudi, ter dosledno upoštevajo navodila francoskih oblasti.

Dežurna služba MZZ-ja: 01 478 2219

Lastnik potnega lista registriran na grškem otoku Leros
Namestnik grškega notranjega ministra Nicos Toscas je sporočil, da je bil lastnik sirskega potnega lista, najdenega v bližini stadiona, 3. oktobra registriran kot prebežnik na grškem otoku Lerosu, navaja Reuters. Toscas ni mogel potrditi, ali so omenjenega registrirali tudi v drugih državah, prek katerih je prispel v Francijo. Francoske oblasti so zato v stiku s članicami EU-ja in tudi Grčijo, da bi dobili potrdilo, ali so ta potni list popisali še kje. Proti večeru se je iz grških vladnih virov izvedelo, da naj bi v Pariz prek Grčije prispel še eden izmed napadalcev.

Predstavnik slovenske policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je za MMC potrdil, da "v takšnih primerih mednarodno sodelovanje med državami stalno in intenzivno poteka z namenom operativnega preverjanja." Na vprašanje, ali je bila ta oseba popisana tudi v Sloveniji, ni hotel podati odgovora.

Najhujši napad v dvorani Bataclan
Najhujši napad se je zgodil v koncertni dvorani Bataclan v središču mesta, kjer je potekal koncert ameriške rockovske skupine Eagles of Death Metal. Storilci (bilo naj bi jih šest) so vdrli v koncertno dvorano in začeli streljati na množico. Po poročilih očividcev naj bi vzklikali "Alah je velik" in izražali podporo Islamski državi. Ubili so več kot 80 obiskovalcev koncerta, preostale obiskovalce (bilo naj bi jih 1.500) pa so vzeli za talce. Po približno eni uri so talce rešili pripadniki posebne policijske enote.

Strelni napadi so se pred tem zgodili v baru Le Carillon na ulici Alibert Le Carillon in v kamboški restavraciji Le Petiti Cambodge, kjer je bilo skupno ubil 14 ljudi. Nekaj ulic stran je prišlo do tretjega strelnega napada na terasi picerije La Casa Nostra, kjer je bilo ubitih najmanj pet ljudi, četrto streljanje se je zgodilo na ulici de la Fontaine au Roi, kjer je bilo v lokalu La Belle Equipe ubitih najmanj 19 ljudi. V šestem napadu so tri eksplozije odjeknile na nogometnem stadionu Stade de France na prijateljski tekmi med Francijo in Nemčijo - tam je bilo 80.000 ljudi, med njimi tudi francoski predsednik Francois Holland.

Odgovornost prevzel IS
Odgovornost za napad je že prevzela t. i. Islamska država. Kot so sporočili iz te skupine, so napadi odgovor na žalitve islamskega preroka in napade na njene položaje v Siriji in Iraku. IS je sicer objavil nedatiran videoposnetek, na katerem njen pripadnik pravi, da Francija ne bo imela miru, dokler se bo njeno obstreljevanje nadaljevalo. Napadi so bili načrtovani tako, da Franciji pokažejo, da bo ostala glavna tarča, dokler ne bo spremenila svoje politike, sporoča IS. Skupina je še sporočila, da je bil namen napadov "naučiti Francijo in vse države, ki bi ji sledile, da bodo ostale na vrhu seznama IS-jevih tarč in da vonj po smrti ne bo zapustil njihovih nosov, dokler bodo sodelovale v križarskih kampanjah".
Francija je namreč konec septembra začela izvajati zračne napade na položaje IS-ja v Siriji, že lani pa je začela napade na položaje te skupine v sosednjem Iraku. Francoski premier Manuel Valls je napovedal, da bo Francija še naprej izvajala zračne napade na IS v Siriji.

V omenjenem posnetku je IS pozval muslimane, ki ne morejo potovati v Sirijo, da se sveti vojni pridružijo z napadi v Franciji. "Ukazano vam je bilo, da se borite z neverniki, kjer koli jih najdete. Kaj še čakate? Na voljo so orožja in avtomobili ter tarče, ki so pripravljeni za napad," je na posnetku dejal pripadnik IS-ja. "Celo strup je na razpolago, tako da zastrupite vodo in hrano vsaj enega sovražnika Alaha," je še dejal moški na posnetku.

V Franciji razglasili izredne razmere
Gre za najhujše teroristične napade v Franciji do zdaj, zato je Hollande prvič po koncu druge svetovne vojne razglasil izredne razmere in ukazal, naj zaprejo državne meje, da bi teroristom preprečili, da bi pobegnili iz države. Kot poroča BBC, ta ukrep oblastem omogoča, da zaprejo javne prostore in uveljavijo policijsko uro ter omejitev gibanja za promet in ljudi.

Na ulice Pariza so vpoklicali vse razpoložljive policiste in razporedili 1.500 vojakov, bolnišnicam pa so na pomoč priskočili zdravstveni delavci iz vse države. Oblasti so ljudem svetovale, naj ostanejo doma, taksisti pa so Parižane brezplačno prevažali po mestu. Zaprli so pariško podzemno železnico, pariška županja Anne Hidalgo pa je napovedala, da bodo v soboto zaprti vse šole, muzeji, knjižnice, telovadnice, bazeni in tržnice.

Hollande: Soočeni smo z vojno
Francoski predsednik Francois Hollande je dejal: "Soočeni smo z vojno in država se mora ustrezno odzvati." Hollande je še dejal, da so bili napadi načrtovani in organizirani zunaj države, vendar s pomočjo znotraj Francije. "Vemo, od kod so prišli napadalci," je dejal, a pri tem ni imenoval nobene skupine. "Dober razlog imamo, da nas je strah," je še dodal. Nekatere priče so poročale, da so slišale napadalce vzklikati slogane Islamske države ter Sirija in Irak in da so obsojali vlogo Francije v Siriji. Kot poroča BBC, ki se sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP, je po besedah očividca napada v dvorani Bataclan eden izmed napadalcev vpil: "To je Hollandova krivda, ne bi smel posredovati v Siriji."

Hollande, ki bo v ponedeljek nagovoril francoski parlament, je razglasil tridnevno žalovanje. Francosko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo ostala letališča v državi odprta, letalski in železniški promet pa se bosta odvijala nemoteno.

"Napadov ne povezujmo z begunci"
Številne evropske države so obsodile petkov teroristični napad v Parizu in poostrile nadzor na mejah. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je posvaril pred prenagljenim povezovanjem napadov z begunsko krizo v Evropi. "Rad bi opozoril, da ne smemo prenagljeno napadov povezovati z begunci".

Odzivi na napade po svetu
Francoski veleposlanik: Najhujši napad po 2. sv. v.
Izredne razmere v Franciji zaradi napadov v Parizu
Slovenska v Parizu: napadi spremenili tukajšnje življenje