Vlada Francije bo v kratkem odločala, ali bo izredno stanje podaljšala in razširila. Foto: Reuters
Vlada Francije bo v kratkem odločala, ali bo izredno stanje podaljšala in razširila. Foto: Reuters

V pogovoru za BBC je na Svetovnem gospodarske forumu v Davosu Valls dejal, da je bila Francija "v vojni", kar pomeni "uporabo vseh sredstev v okviru pravne države za zaščito državljanov". Na vprašanje, koliko časa bo Pariz še ohranil razglašeno izredno stanje, je odgovoril, da "kolikor časa bo potrebno", potem pa pristavil, da vedno vendarle ne morejo živeti v izrednem stanju.

"Dokler obstaja grožnja, moramo uporabiti vsa sredstva," je prepričan premier, ki je dodal, da je takšno stanje treba ohraniti, "dokler se svet ne znebi Daesha". Daesh je arabski akronim Islamske države. Dodal je, da je treba IS izkoreniniti na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki. Po njegovih besedah se v boju proti terorizmu svet spopada v skupni vojni, ki mora biti vsesplošna in neusmiljena.

"Utemeljeni razlogi za razglašeno stanje"
Izredno stanje je bilo razglašeno 13. novembra po terorističnih napadih v Parizu. Tedaj so na več krajih v francoski prestolnici skrajneži IS-ja usklajeno napadli in ubili 130 ljudi. Razglašeno stanje je bilo prvo v Franciji v desetih letih, nato pa je Pariz to podaljšal še za tri mesece. Ukrepi se bodo tako iztekli 26. februarja.

Z razglašenim stanjem ima policija večje pristojnosti, kar zavzema tudi racije in odrejanje hišnih aretacij. Skupina strokovnjakov Združenih narodov za človekove pravice je dejala, da so takšni ukrepi "pretirani in nesorazmerni". Valls je prepričan, da ima Francija povsem utemeljene razloge za sprejetje takšnih ukrepov in da obstaja nevarnost novih napadov.

EU zaradi begunske krize v nevarnosti
Valls je spregovoril tudi o begunski krizi, zaradi česar je po njegovem mnenju Evropska unija v veliki nevarnosti, saj je lani prišlo več kot milijon prebežnikov. Evropa ne bo mogla sprejeti vseh, ki bežijo pred "strašno vojno v Iraku in Siriji", v nasprotnem primeru bo evropska družba povsem destabilizirana, je prepričan Valls. Tudi francoski premier se zavzema za nujne ukrepe za nadzor na zunanjih mejah Evrope in upa, da bo Turčija pomagala pri nadzoru migrantskih tokov, ki prihajajo v EU.