McChrystal naj bi dejal, da je bil Obama v pogovrih z vojaškimi voditelji videti prestrašen. Foto: EPA
McChrystal naj bi dejal, da je bil Obama v pogovrih z vojaškimi voditelji videti prestrašen. Foto: EPA
Stanley McChrystal
McChrystal po odhodu iz vojske med drugim predava na prestižni univerzi Yale. Foto: Reuters

McChrystal je moral junija lani zapustiti položaj poveljnika zavezniških sil v Afganistanu, potem ko je Rolling Stone poročal, da so general in njegovo osebje žalili ljudi okoli predsednika ZDA Baracka Obame, ki so pristojni za nacionalno varnost. Med drugim naj bi bil McChrystal žaljiv do podpredsednika ZDA Josepha Bidna, zdaj že pokojnega diplomata Richarda Holbrooka in ambasadorja Karla Eikenberryja.

Obama je po objavi pogovora presodil, da generalovo obnašanje ni ustrezno, in mu dovolil, da se je upokojil, na njegov položaj pa imenoval generala Davida Petraeusa. McChrystala so prejšnji teden imenovali na čelo posebnega svetovalnega odbora Bele hiše za pomoč vojaškim družinam, ki ga skupaj upravljata prva dama Michelle Obama in podpredsednikova soproga Jill Biden, kar kaže, da večje zamere zaradi izrečenih besed ni bilo.

Članek (v angleščini) revije Rolling Stone z naslovom Pobegli general lahko preberete tukaj.


V članku je bilo med drugim zapisano, da je general McChrystal nekemu drugemu častniku pokazal sredinec, ob neki drugi priložnosti o Bidnu dejal: "Kdo je to?" O Obami pa je dejal, da je deloval "neudobno in prestrašeno" med srečanjem z vojaškimi voditelji. Članek je še trdil, da je bilo osebje McChrystala pijano in (pre)glasno v baru ter da je eden izmed članov osebja na večerji s francoskimi predstavniki govoril odklonilno o gejih.

Generalni inšpektor Pentagona se je v svojem poročilu o preiskavi raje spravil na revijo Rolling Stone in jo obtožil poročanja na podlagi nezanesljivih anonimnih virov in zunaj konteksta. Preiskava, ki jo je vodil Michael Child, je ugotovila, da ni zadostnih dokazov o kršitvi standardov obrambnega ministrstva. Child v svojem poročilu trdi, da v nekaterih primerih niso našli prič, ki bi potrdile domnevne pripombe McChrystala, v drugih primerih pa da je bil kontekst generalovih izjav drugačen, kot piše v članku.

Revija Rolling Stone je v izjavi sporočila, da stoji za člankom do vsake pike in vejice ter da je bil odziv generala McChrystala na zgodbo opravičilo, v katerem je zapisal, da tisto, kar je odseval članek, ne dosega njegovih osebnih standardov.