Christophe de Margerie je bil med sodelavci znan pod vzdevkom
Christophe de Margerie je bil med sodelavci znan pod vzdevkom "veliki brkač". Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila v ponedeljek pozno zvečer in v njej so umrli štirje ljudje. V zasebno letalo je med vzletom na letališču Vnukovo v Moskvi trčil snežni plug, pri čemer so umrli vsi trije člani posadke in potnik, so sporočili z letališča v Moskvi, kjer je v ponedeljek prvič to jesen snežilo.

63-letni de Margerie je bil edini potnik v falconu 50, tudi člani posadke so bili francoski državljani. De Margerie je bil na čelu Totala od leta 2007. V tretji največji evropski naftni družbi je bil zaposlen 40 let in je tam zgradil svojo celotno kariero.

Ruski preiskovalci so sporočili, da je bil voznik snežnega pluga pod vplivom alkohola. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob smrti direktorja Totala že izrazil sožalje. "Vladimir Putin in de Margerie sta poznala dolgo in sta imela tesen delovni odnos," je sporočil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov in dodal, da je Putin visoko cenil direktorjeve sposobnosti.

"Francija je izgubila izjemnega poslovnega voditelja, ki je Total spremenil v svetovnega velikana," je v odzivu na tragično nesrečo dejal francoski premier Manuel Valls. "Francija je izgubila velikega kapitana industrije in domoljuba," je še dodal.