To, da letalo ob padcu ni imelo goriva, bi lahko kazalo tudi na malomarnost pilota, ki je odgovoren za zadostno količino goriva. Foto: Reuters
To, da letalo ob padcu ni imelo goriva, bi lahko kazalo tudi na malomarnost pilota, ki je odgovoren za zadostno količino goriva. Foto: Reuters
Nesreča letala v Kolumbiji
Kolumbijski mediji so poudarili, da letalo ob padcu ni eksplodiralo ali zagorelo, kar kaže na možno pomanjkanje goriva. Foto: EPA
Nesreča letala v Kolumbiji še odmeva

Zvočni posnetek pogovora, ki so ga objavili vsi veliki kolumbijski mediji, kaže, da je potem ko mu je kontrolor poletov dejal, da naj počaka nekaj minut, da bo lahko pristal, pilot dejal, da je letalo brez elektrike in goriva. Kontrolor poletov mu je takoj odobril pristanek, pilot je zahteval koordinate, ki mu jih je tudi dal. Njegov zadnji odgovor na posnetku pa je bila višina, na kateri je letelo letalo. Oblasti verodostojnosti posnetka niso potrdile. Sporočile so le, da "kronološko ni točen".

Še pred objavo posnetkov je direktor kolumbijskega civilnega letalstva Alberto Bocanegra dejal, da je med mogočimi vzroki nesreče tudi to, da je letalu zmanjkalo goriva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po pregledu vseh ostankov letala na prizorišču so namreč potrdili, da letalo ob padcu ni imelo goriva, je dejal Bocanegra, zdaj pa bodo ugotavljali, kakšen bi lahko bil razlog, poroča BBC. To, da letalo ni imelo več goriva, bi lahko po Bocanegrovih besedah kazalo tudi na malomarnost pilota, ki je odgovoren za zadostno količino goriva.

Uslužbenec civilnega letalstva Freddy Bonilla je dejal, da pravila določajo, da mora imeti letalo goriva še za 30 dodatnih minut letenja, da lahko doseže drugo letališče v izrednih razmerah. V tem primeru letalo za to ni imelo dovolj goriva, je dodal. Brez goriva pa letalo izgubi tudi vir elektrike. V posnetkih se sicer sliši, da pilot opozarja na "popolno električno okvaro" in "pomanjkanje goriva".

Kolumbijski mediji so bili prvi, ki so poudarili, da letalo ob padcu ni eksplodiralo ali zagorelo, kar kaže na morebitno pomanjkanje goriva.

Črni skrinjici poslani v Veliko Britanijo
Nesrečo letala, na katerem je bil tudi brazilski prvoligaški nogometni klub Chapecoense Real, je preživelo samo šest ljudi. Preiskovalci so že našli obe črni skrinjici, ki ju bodo poslali v Veliko Britanijo, kjer ju bo odprl proizvajalec, britansko podjetje BAE. Kot je dejal Bocanegra, je končen odgovor o vzroku nesreče moč pričakovati v pol leta.

Letalo Avro RJ letalske družbe LaMIA je vzletelo v Sao Paulu v Braziliji, se ustavilo v Santa Cruzu v Boliviji in nadaljevalo pot proti Medellínu. Nogometaši brazilskega prvoligaškega kluba naj bi se v sredo pomerili s kolumbijskim klubom Atléticom Nacionalom v finalu južnoameriškega pokala.

Nesreča letala v Kolumbiji še odmeva