Pinochet je že nekaj časa bolan in je bil do zdaj v hišnem priporu. Foto: EPA
Pinochet je že nekaj časa bolan in je bil do zdaj v hišnem priporu. Foto: EPA

Oče je v rokah Boga in zdravnikov.

Marco Antonio Pinochet
Pinochet v bolnišnici

91-letnega Pinocheta so v vojaško bolnišnico v Santiagu odpeljali v nedeljo ob 2. uri zjutraj, ko je imel srčni infarkt. Zvečer, po prvi operaciji, so iz bolnišnice sporočili, da bo nekdanji vodja Čila potreboval še eno operacijo, vendar da trenutno zanjo ni pri močeh.

Nekdanji diktator je pri zavesti in diha brez pomoči, njegov sin Marco Antonio Pinochet pa je povedal, da ga je operacija rešila zanesljive smrti. Pred prvo operacijo je katoliški duhovnik že opravil obred bolniškega maziljenja, ki ga duhovniki opravljajo pri tistih, ki so v nevarnosti, da bodo kmalu umrli.

Pinochet je Čile vodil med letoma 1973 in 1990, na oblast pa je prišel z vojaškim udarom. Kljub številnim obtožbam zaradi kršenja človekovih pravic, goljufij in korupcije se še ni znašel na sodišču, saj naj bil prešibek, da bi mu lahko sodili.

Pinochet priznal svoje napake
Prejšnji teden je prevzel politično odgovornost za dogodke med svojo vladavino, ko je zaradi političnega nasilja umrlo več kot 3.000 njegovih nasprotnikov. Sam je dejal, da je bil njegov edini motiv narediti iz Čila veliko državo in preprečiti njegov razpad. "Danes, ko se bliža moj konec, hočem pojasniti, da do nikogar ne gojim nobene zamere in da ljubim svojo državo nad vsem," je povedal Pinochet.

K. S.

Oče je v rokah Boga in zdravnikov.

Marco Antonio Pinochet
Pinochet v bolnišnici