Župane so v prvem krogu 19. maja dobila le tri mesta - Velika Gorica, Virovitica in Čakovec. Foto: EPA
Župane so v prvem krogu 19. maja dobila le tri mesta - Velika Gorica, Virovitica in Čakovec. Foto: EPA
Kdo bodo župani hrvaških mest?

Zmagovalka drugega kroga lokalnih volitev na Hrvaškem je vladajoča levosredinska koalicija. Zagreb bo še naprej vodil neodvisni kandidat, populistični Milan Bandić.

V prvem krogu je bil relativni zmagovalec opozicijski HDZ, a je dobil župane le v manjših občinah. V drugem krogu pa je vladajoči SPD dobil svoje župane v Splitu, Osijeku, Vukovarju in na Reki. Mestno oblast bodo vodili prihodnja štiri leta.

Ankete so imele prav
Javnomnenjske raziskave so kazale, da bosta v Zagrebu in na Reki premočno zmagala dozdajšnja župana Milan Bandić kot neodvisni kandidat ter socialdemokrat Vojko Obersnel. To se je tudi zgodilo.

Za Bandića, ki prestolnico vodi že 13 let, je glasovalo 65 odstotkov volivcev, za njegovega protikandidata, trenutnega ministra za zdravje Rajka Ostojića (SPD), pa le okoli 33 odstotkov, kar je za SDP hud poraz. Kot poroča Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba, je Bandić ob dobrih izidih njegove neodvisne liste v prvem krogu že napovedal naskok na oblast tudi na državni ravni, kar ni čudno, saj je njegov vzornik ljubljanski župan Zoran Janković.

V preostalih mestih pa so zmagali kandidati levice. Na Reki je po pričakovanjih novi župan Rajko Obersnel (SPD), v Splitu pa je kandidat iste stranke Ivo Baldasar. Vjekoslava Ivaniševića iz HDZ-ja premagal le za 650 glasov. To je zelo boleč poraz za desnico, saj levičarji Splitu niso vladali vse od samostojnosti Hrvaške.

Odločali še v 15 mestih
Največje presenečenje drugega kroga lokalnih volitev se je sicer zgodilo v Osijeku, kjer ni zmagal Krešimir Bubalo iz Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB), ampak je moral priznati premoč kandidata leve sredine Ivici Vrkiću.

Napeto je bilo tudi v Vukovarju, kjer je opozicijski HDZ vodil nacionalistično kampanjo proti uvedbi cirilice v mestu - in izgubil, še poroča Vardjan. Župan bo še naprej, ob podpori Srbov, SDP-jevec Željko Sabo. Vladajoča leva koalicija ohranja oblast tudi na Reki, Istrska demokratična zveza pa v Istri.

Glas je lahko oddalo okoli 3,3 milijona volivcev, kar je okoli tisoč manj kot v prvem krogu pred dvema tednoma. V 11 enotah regionalne samouprave so izbirali tudi predsednike županij.

Kdo bodo župani hrvaških mest?