Abu Bakr Al Bagdadi, vodja Islamske države, naj bi bil v napadu ameriških sil hudo ranjen, poročajo nekatere lokalne televizije. IS takšna poročila zanika. Foto: EPA
Abu Bakr Al Bagdadi, vodja Islamske države, naj bi bil v napadu ameriških sil hudo ranjen, poročajo nekatere lokalne televizije. IS takšna poročila zanika. Foto: EPA
Ameriško vojaško letalo
Ameriška letala nadaljujejo napade na položaje skrajnežev v Iraku in sosednji Siriji. Foto: Reuters

V napadenem konvoju je bilo deset vozil islamskih skrajnežev in po domnevah ameriške vojske se je v njih peljal tudi glavni voditelj Islamske države, ki nadzoruje obsežna območja v Iraku in Siriji, čeprav tega ne morejo potrditi.

Za ene Al Bagdadi hudo ranjen, za druge živ in zdrav
Ruska televizija RT medtem navaja televizijo Al Arabija, ki se sklicuje na plemenske vire, in poroča, da je bil med žrtvami napada tudi Al Bagdadi, ki naj bi bil hudo ranjen. Tudi televizija Al Hadat poroča, da je bil med napadenimi Al Bagdadi.

Poročila, da je bil Al Bagdadi ranjen, so potrdili tudi predstavniki iraških oblasti, ki so želeli ostati neimenovani, in iraška državna televizija. Predstavnik obveščevalne službe notranjega ministrstva je dejal, da so za to izvedeli od virov znotraj IS-ja. Pri tem ni znano, kakšne poškodbe naj bi utrpel.

Na drugi strani pa več profilov na Twitterju, povezanih z IS-jem, ta poročila zanika, poroča RT. Al Bagdadi naj bi bil tako živ in zdrav.

V napadu 50 mrtvih?
Voditelji naj bi se udeležili srečanja pri drugem največjem iraškem mestu Mosul, ki so ga skrajneži zasedli v bliskoviti ofenzivi junija letos. Iz mrtvašnice v Mosulu poročajo, da so po napadu tja pripeljali 50 trupel.

Po poročanju ameriškega časnika New York Times, ki se sklicuje na navedbe predstavnikov iraških varnostnih sil, je bilo v napadu ubitih več skrajnežev, med njimi dva regionalna voditelja. Iraške oblasti napada še niso komentirale, so pa očividci povedali, da je bila tarča enega napada hiša v bližini obmejnega iraškega mesta Al Kaim, kjer naj bi se zbrali poveljniki Islamske države.

ZDA pošiljajo vojaške inštruktorje
Al Bagdadi se le redko pojavlja v javnosti in o njem ni dosti znanega. Julija je nagovoril svoje privržence v mošeji v Mosulu, potem ko so se pojavile govorice, da je bil ranjen. Pred tem so se skrajneži preimenovali v Islamsko državo in razglasili kalifat s kalifom Bagdadijem na čelu.

ZDA so z zaveznicami oblikovale koalicijo za zračne napade na položaje Islamske države, da bi tako podprle iraške varnostne sile in kurdske borce, ki se borijo za ponoven nadzor na območjih, ki so jih v zadnjih mesecih zavzeli skrajneži.

Ameriški predsednik Barack Obama je v petek napovedal, da bodo ZDA v Irak poslale dodatnih 1.500 vojakov, ki bodo pomagali pri urjenju iraških in kurdskih sil. V kabinetu iraškega premierja Hajderja al Abadija so sporočili, da je novica dobrodošla, a da je ukrep nekoliko pozen.