Svojci zajetega jordanskega pilota molijo za njegovo izpustitev. Foto: Reuters
Svojci zajetega jordanskega pilota molijo za njegovo izpustitev. Foto: Reuters
Kendži Goto je v roke IS-ja padel oktobra lani, ko je skušal rešiti prijatelja Haruna Jukova, vojaškega inštruktorja, ki ga je IS usmrtil že pred dnevi. Foto: Reuters
Gotova mati je bila na novinarski konferenci neutolažljiva. Foto: Reuters
IS ubila japonskega talca

Jordanske oblasti pravijo, da so pripravljene tudi zamenjati iraško zapornico za vojaškega pilota, poročnika Moaza Al Kasasbeha, ob tem pa ostro obsojajo usmrtitev japonskega talca.

Kot je povedal vladni predstavnik Mohamed Al Momeni, administracija dela "vse, da bi rešila življenje pilota in zagotovila njegovo varno izpustitev". Po Momenijevih besedah so mobilizirali vse državne organizacije, da bi prišle do dokazil, da je pilot še živ in bi se lahko pogajali naprej z IS.

O Kasasbehu je bilo slišati zelo malo, odkar je njegovo letalo med misijo pod vodstvom ZDA proti IS strmoglavilo nad Sirijo in so ga zajeli skrajneži. Fantova družina še vedno upa na Kasasbehovo vrnitev, hkrati pa od jordanske vlade zahteva, da stori več in da jih bolje obvešča. Upajo tudi, da usmrtitev Kendžija Gota, še drugega japonskega talca, ne bo imela neposrednih in takojšnjih posledic na zajetega pilota.

Visoka politična vrednost talca
Kot poroča BBC, obstaja nevarnost, da IS na Kasasbeha zaradi njegove vloge pri sodelovanju v ameriški misiji gleda kot na talca še posebej visoke vrednosti, zato bi od njegove vlade v zameno za osvoboditev zahtevala zelo visoko politično ceno.

Kot smo že poročali, so islamski skrajneži v soboto zvečer objavili posnetek usmrtitve 47-letnega japonskega novinarja Kendžija Gota, s čimer so uresničili svojo torkovo grožnjo. Posnetek sledi zdaj že dobro znanemu srhljivemu kopitu - Gota kleči na tleh v oranžnem kombinezonu, njegov rabelj pa je v črno odet moški z zakritim obrazom in britanskim naglasom, zaradi katerega je dobil vzdevek "Jihadi John". Domnevno gre za istega človeka, ki je usmrtil tudi preostale talce v videih IS.

Japonske oblasti in svetovni voditelji so dejanje nemudoma ostro obsodili. Japonski premier Šinzo Abe je dejal, da Japonska "nikoli ne bo oprostila teroristom". "Izredno sem jezen zaradi teh zavrženih in gnusnih terorističnih dejanj. V sodelovanju z mednarodno skupnostjo bomo dosegli, da bodo plačali za svoja dejanja," je dejal Abe. Obsodbam usmrtitve so se pridružili tudi ameriški predsednik Barack Obama, britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande.

Pogajanja zašla v slepo ulico
Na posnetku, objavljenem v torek, je Goto prosil jordansko in japonsko vlado, naj izvedeta zamenjavo zapornice in mu s tem rešita življenje. Kot je takrat dejal, bodo džihadisti ubili njega in jordanskega pilota, če Jordanija v 24 urah ne bo izpustila obsojene iraške teroristke Sadžide Al Rišavi. Al Rišavijeva je bila obsojena na smrt zaradi sodelovanja v nizu napadov v jordanski prestolnici Aman, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala.

"Ona zame - preprosta zamenjava. Dodatno odlašanje jordanske vlade bo pomenilo, da bodo odgovorni za smrt pilota in nato še za mojo. Imam samo še 24 ur življenja, pilot pa še manj," je na torkovem posnetku dejal Goto.

Japonske oblasti so razmišljale o izpustiti al Rišavijeve v zameno za Gota in al Kasasbeha, a so v soboto sporočili, da so pogajanja s skrajneži zašla v slepo ulico. Skrajneži so sprva za izpustitev japonskih talcev zahtevali 200 milijonov dolarjev odkupnine. Rok za plačilo se je iztekel minuli petek, kmalu zatem pa so objavili posnetek obglavljenja prvega japonskega talca, vojaškega inštruktorja Hurana Jukava.

IS ubila japonskega talca