Eric Schneiderman je eden najvidnejših ameriških pravnikov in glasen podpornik ženskih pravic. Foto: Reuters
Eric Schneiderman je eden najvidnejših ameriških pravnikov in glasen podpornik ženskih pravic. Foto: Reuters
Prav Schneiderman je bil tisti, ki je februarja vložil obtožnico proti strmoglavljenemu hollywoodskemu mogotcu Weinsteinu. Foto: Reuters

Do odstopa prihaja, potem ko je revija New Yorker objavila članek z izpovedmi omenjenih žensk, ki obtožujejo Schneidermana, da jih je udaril. Z najmanj dvema je bil tožilec nekoč v zvezi.

Scheiderman, ki vse obtožbe zanika, je sicer glasen podpornik ženskih pravic in gibanja proti spolnim zlorabam #MeToo.

"V zasebnosti intimnih razmerij sem občasno s spolnimi partnericami igral različne vloge in druge sporazumne spolne dejavnosti," je sporočil v izjavi za javnost. "Nikogar nisem napadel. Nikdar nisem sodeloval pri nesporazumnem spolnem odnosu - to je meja, ki je ne bi prekoračil."

Pozneje je dodal, da "ostro zavrača" obtožbe, da pa bo vseeno odstopil. "Čeprav so te obtožbe nepovezane z mojim profesionalnim vedenjem ali operacijami urada, bi mi dejansko onemogočale delo v uradu v tem kritičnem obdobju," je pojasnil.

Po objavi obremenilnega članka je sicer tudi newyorški guverner Andrew Cuomo Scheidermana pozval k odstopu. "Nihče ni nad zakonom, vključno z newyorškim glavnim tožilcem. Menim, da ni mogoče, da bi Eric Scheiderman še naprej služil kot javni tožilec," je dejal Cuomo in ob tem napovedal temeljito preiskavo obtožb.

Večkrat naj bi ju udaril
Dve ženski - Michelle Manning Barish in Tanya Selvaratnam - sta za revijo povedali, da ju je Scheiderman večkrat udaril, pogosto v okajenem stanju. Poleg tega naj bi jima tudi grozil, da ju bo ubil, če zvezo razdreta.

"Po najtežjem mesecu svojega življenja sem spregovorila," je po objavi članka na Twitterju zapisala Manning Barisheva. "Za svojo hčer in za vse ženske. Nisem mogla več molčati in spodbujati drugih žensk, naj bodo pogumne še zame."

Kot newyorški generalni tožilec je bil prav Scheiderman tisti, ki je februarja vložil obtožnico proti filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki ga je več kot sto žensk obtožilo spolnih nadlegovanj in napadov. V obtožnici je med drugim navedeno, da je Weinstein zlorabljal svoje uslužbenke in jim grozil s smrtjo.

"Vsaka Newyorčanka ima pravico do delovnega mesta brez spolnega nadlegovanja in ustrahovanj. Če ste žrtev tovrstnih dejanj ali pa ste jim priča, stopite v stik z mojim uradom," je februarja ob vložitvi obtožnice tvitnil Schneiderman.